Ernæringsfysiolog og forsker Dina Moxness Konglevoll på Medisinsk institutt på Universitetet i Oslo tar bladet fra munnen og sier rett ut at rødt kjøtt er en viktig del av kostholdet for de fleste.

Via de nye kostrådene blir folk anbefalt å spise maksimalt 350 gram kjøtt i uken, og Helsedirektoratet sier sågar at 0 gram ville ha vært det tryggeste. Nå tar nå både leger og forskere et oppgjør med dette.

For et par dager siden kunne vi lese om en fastlege som sa at det ikke finnes noen som helst slags vitenskapelig dokumentasjon på at rent rødt kjøtt er farlig, og nå får han støtte fra forsker Dina Moxness Konglevoll. Hun sier at for mange mennesker bør rødt kjøtt være en naturlig del av kostholdet.

– Noen mennesker trenger mer protein. Det kan være eldre eller aktive mennesker. Eldre bør ha mer protein i kosten enn yngre for å holde musklene ved like, for de begynner å forsvinne fra man er cirka 50 år, sier Moxness Konglevoll til Nationen.

I kokte bønner er det for eksempel 8 gram protein per 100 gram, mens det i rødt kjøtt kan være rundt 21 gram. Det betyr at man må spise ganske mye bønner for å få i seg nok protein.

– Det er en balanse, for eksempel for eldre, syke eller andre som begynner å bli småspiste. Derfor bør man ikke bare spise bønner, men også egg, peanøttsmør, nøtter, meieriprodukter, og også kjøtt og fisk. Variasjon er viktig. For dem som ikke får i seg nok, kan det være aktuelt å ta proteintilskudd som shakes, sier ernæringsfysiologen.

Også i starten av livet trenger kroppen ekstra påfyll av protein.

– Det er også slik at barn trenger mye proteiner. De kan gjerne spise kjøtt og fisk for å få nok protein til de små magene, sier Moxness Konglevoll.

Hun er ikke tilhenger av Oslo kommunes politikk med å innføre kjøttfrie menyer i for eksempel barnehager.

– For barn og de fleste syke og småspiste eldre er kjøtt en viktig del av kostholdet, sier Konglevoll, og legger til at kjøtt inneholder mange viktige næringsstoffer, som vitamin B12 og jern.

– Et rent plantebasert kosthold (vegansk kosthold) uten tilskudd vil for eksempel gi mangel på mange essensielle næringsstoffer som barn trenger for å vokse og utvikle seg, avslutter forskeren.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.