Ordfører i Lom Kristian Frisvold. Foto: Vigdis Kroken / Fjuken / NTB.

Halvor Hegtun har en skarp og observant kommentar i Aftenposten til skolenedleggelser i Innlandet: Ved inngangen til et valgår kan ikke de to regjeringspartiene Ap og Sp ligge i krig om nedleggelsen av distriktene. Hegtun har et råd: To utbrytere fra Ap i Fylkestinget bør sørge for at flertallet sprekker og redder regjeringen.

Det er riktig og smart tenkt.

Kommer Arbeiderpartiets gruppe til å sprekke? Akter to eller flere rasende representanter å bryte ut og redde skolene som er foreslått nedlagt?

Partipisken står sterkt i partiet. Svært sterkt, men kanskje vil ledelsen nå stilltiende se seg tjent med at noen bryter ut og stopper det et flertall av Arbeiderpartiet, Høyre og Miljøpartiet De Grønne er blitt enige om. For Ap og Sp, to regjeringspartier som gjør det elendig på meningsmålingene, bør helst ikke ligge i åpen krig om skole- og distriktspolitikk på vei inn i stortingsvalgåret.

Striden om nedleggelser har en mye viktigere og større horisont. Den handler om hovedkonfliktlinjer i nyere politisk historie. Den har ekko av EU-kampen. Konfliktlinjene går tvers gjennom Ap og Sp.

Blod er tykkere enn vann. For Mehl er lokalbygda viktigst. Vedum smyger seg unna. Det samme gjør den som burde tatt stilling: kunnskaps- og utdanningsminister Kari Nessa Nordtun. Hun kommer fra en av landets rikeste regioner og vet ikke hva nedleggelser er.

Men for Innlandet er det alvor.

Vi husker argumentasjonen fra EU-kampen i både 1972 og 1994: Sentralisering er helt nødvendig. Det finnes ingen vei utenom. Dette har alltid vært deres argumentasjonslinje, enten det er nedbemannning i bedrifter og næringer eller, som nå, skoler. Men politikere som bryr seg, har ikke råd til å tenke slik.

Skolestrukturen kan ikke føres videre som den alltid har vært hvis elevtallet går kraftig nedover, det har disse partiene rett i. Men de lokale Ap-lagene i Lom og Skjåk er nå under avvikling. Ap-laget i Sør-Odal, der Skarnes videregående ligger, vil melde seg ut av Innlandet og inn i Akershus i protest mot skolenedleggelsen.

Skal noe forandres i tolvte time, når Fylkestinget samles onsdag, må det være fordi det slås hull i de faglige vurderingene gjort av fagfolkene i fylkeskommunen. Eller fordi Ap og Sp ikke kan tillate seg å være hovedmotstandere i dette digre fylket der begge partier tradisjonelt har stått sterkt.

Høyre har alltid hatt politikere som ikke bryr seg. Det nye er at også Ap er blitt slik. De ser verden fra Oslo, og derfra er Innlandet et bakland som får klare seg som best de kan.

Det øses ut milliarder til elektrifisering, flytende havvind, karbonfangst og eksperimenter med hydrogen og ammoniakk. Disse tapsprosjektene er skjermet. De skal det ikke stilles spørsmål ved. Men på skolene brukes kalkulatoren med ubønnhørlig konsekvens.

Politikken er blitt umenneskelig, og det er derfor folk gjør opprør.

Hvis Fylkestinget vedtar nedleggelse, er dette bare begynnelsen på et opprør som kommer til å fortsette.

Det har lange historiske aner, og politikerne som nedlegger, foretar valg de må ta konsekvensen av.

Men det vil de ikke. Det er det nye. De vil ikke ta konsekvensen av hva de gjør mot menneskene det går ut over.

De kontakter politiet. Da har politikken fått en helt ny dimensjon.

Dette er del av den krigen den herskende klassen fører mot folket.

Desken i Aftenposten har lagt inn som ingress i Hegtuns artikkel:

Senterpartiets justisminister beskylder Arbeiderpartiets fylkesordfører for prostitusjon. Sånn kan det ikke fortsette.

Desken i Aftenposten vil stanse landets justisminister i å delta i en debatt som berører hennes hjemkommune, Åsnes.

Der har du den virkelige maktkampen. Det nye er at politikerne tilkaller politiet i en politisk debatt. Mediene inntar en ny, supplerende rolle: De vil stoppe munnen på dem som tør å protestere – og bringe dem til taushet.

Dette er den virkelige kampen mellom frihet og undertrykkelse, og den har foregått lenge. Men norske medier har valgt tausheten og sensuren. De fleste er derfor ikke klar over hvor dype motsetningene er blitt.

Nå eksploderer det i Innlandet.

Derfor er det helt logisk at Høyres gruppefører, Ekseth, sier at det minner om amerikanske tilstander.

Det er dét det gjør.

Trump er kommet til Lom og Skjåk.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.