Linda Granlund er divisjonsdirektør i Helsedirektoratet og har vært ansiktet utad for innføringen av de nye kostholdsrådene i Norge.
Hun understreker at kostrådene er helsebaserte og bygger på dokumentasjon som betegnes som «sterk».
– Det vil si at det er en sannsynlig eller overbevisende årsakssammenheng mellom et høyt inntak av rent rødt kjøtt og blant annet tykktarmskreft. Kunnskapsoppsummeringer har konkludert med at det også finnes sterk evidens for økt risiko for hjerte- og karsykdom som hjerteinfarkt og hjerneslag, sier Granlund til Nationen.
Den samlede dokumentasjonen gjør at direktoratet har falt ned på de konklusjonene de har gjort.
– Det er derfor mulig at den «tryggeste» mengden er 0 gram, men denne risikoen må også veies opp mot fordeler av å spise rødt kjøtt, sier Granlund.
På spørsmål om hvorfor akkurat 350 gram i uken, så svarer divisjonsdirektøren slik:
– Grensen på 350 gram/uke kommer fra dose-respons-analyser av sammenhenger mellom inntak av rødt kjøtt og risiko for tykktarmskreft. Risikoen øker med økende inntak av rødt kjøtt, men flater ut ved høyere inntaksnivåer over 350 gram per uke. Dette tyder på at selv et lavt inntak kan bidra til økt risiko.
Verdens helseorganisasjon (WHO) har fire kategorier for produkter eller varer som er undersøkt opp mot kreftfremkallende stoffer:
- Gruppe 1: Kreftfremkallende hos mennesker
- Gruppe 2A: Sannsynligvis kreftfremkallende hos mennesker
- Gruppe 2B: Muligens kreftfremkallende hos mennesker
- Gruppe 3: Ikke påvist kreftfremkallende hos mennesker
Rødt kjøtt er klassifisert som 2A og prosessert kjøtt er puttet i gruppe 1.
Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.