En uavhengig radiostasjon med base i Istanbul har fått lisensen inndratt på grunn av en kommentar fra en studiogjest om folkemordet på armenere. 

– Siste slag mot ytringsfriheten 

– Bare en måned før vi skulle feire vårt 30-årsjubileum som kringkaster, må vi legge ned. Denne nyheten fremstår som siste slag mot ytrings- og mediefriheten i Tyrkia, sier Acik Radyo i en uttalelse.

Stasjonen ble suspendert i mai og ilagt en bot efterat en gjest 24. april omtalte massakren på armenere under Det osmanske rike i 1915 som folkemord. 

Den siste sendingen fra Acik Radyo på onsdag kom da en domstol opprettholdt det tyrkiske medietilsynets ordre om å inndra lisensen.

Markering av folkemordet forbudt

Tilbakekallelsen av lisensen er ifølge Press Fridom knyttet til en kommentar journalisten Cengiz Aktar kom med på lufta 24. april om folkemordet på armenerne:

– Det er idag vi markerer 109-årsdagen for massakrene på armenerne, det vil si deportasjonene og massakrene som fant sted i osmanske land, massakrene som betegnes som folkemord. Iår ble også markeringen av folkemordet på armenerne forbudt, vet du.

Folkemordet på ikke-muslimer i Tyrkia. Del II: Armenerne

Oppfordring til hat og fiendtlighet

Ifølge Tyrkias medietilsyn RTUK hadde ikke radiostasjonen gjort noe forsøk på å korrigere gjesten da han «oppfordret til hat og fiendtlighet».

– Sendingen brøt loven ved å oppfordre til offentlig hat og fiendtlighet basert på rase, sprog, religion, kjønn, klasse, region og religiøs orden.

Den siste sendingen fra Acik Radyo – Åpen Radio – ble avsluttet med sangen «Good Vibrations» av The Beach Boys.

«Hendelsene i 1915»

Tyrkiske myndigheter omtaler drapene på anslagsvis 1,5 millioner armenere i det osmanske rikes siste år som «hendelsene i 1915». 

Tyrkia benekter at drapene utgjorde noe folkemord, de sier at tallet er overdrevet og at de drepte var ofre for uro og krig. 

24. april er anerkjent som minnedag for det armenske folkemord.

Regimepressen selvsensurerer slikt

Islameksperten Robert Spencer trekker en parallell mellom tyrkiske myndigheter og regimetro vestlige medier:

– Ingenting må sies som gir et dårlig bilde av islam og muslimer. Der har Tyrkia og vestlig regimepresse mye til felles.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.