India er eneste land i Shanghai Cooperation Organisation (SCO) som ikke støtter Kinas «One Belt One Road»-initiativ (OBOR). 

Gjeld slavebinder

I en felles uttalelse fra SCOs toppmøte i Islamabad forrige uke, uttrykte alle andre medlemsland – inkludert Russland, Iran og Pakistan – sin støtte til OBOR.

Dette er ikke første gang India avviser å støtte OBOR. India har uttrykket bekymring for at lånene på flere milliarder dollar til mindre land som Sri Lanka, kan lede dem ut i dype økonomiske kriser.

Suverenitetstvist 

Et viktigere stridspunkt er at prosjektet berører geopolitiske suverenitetsspørsmål ved at det inkluderer kinesernes flaggskip China-Pakistan Economic Corridor (CPEC) som strekker seg gjennom det pakistanskokkuperte Kashmir, et 3000 km langt sjø- og landbasert kinesisk infrastrukturprosjekt til 60 milliarder dollar som er under bygging i Pakistan. 

Målet med Den kinesisk-pakistanske økonomiske korridor er å sikre og forkorte Kinas energiimport fra Midtøsten og unngå det kritiske Malakkastredet mellom Malaysia og Indonesia som i konfliktsituasjoner kan blokkeres og dermed strupe Kinas økonomi.

Forbinder Kina og Det arabiske hav

CPEC vil via et vei- og jernbanenett til Xinjiang-regionen, gi Kina tilgang til en dypvannshavn i Det arabiske hav og styrke handelslinjene fra Kina til Europa. 

For Pakistans vedkommende tar prosjektet sikte på å stabilisere strømforsyningen, utvikle infrastrukturen og modernisere transportnettverkene.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.