Ole Kristen Karlsrud er både fastlege, bonde og tidligere hjertespesialist. Han mener det ikke er noe belegg for å anbefale pasientene sine å kutte forbruket av rent rødt kjøtt.

Karlsrud er fastlege i Indre Østfold og har tidligere jobbet på medisinsk avdeling Ullevål sykehus. Han har spesialisering i allmennmedisin og samfunnsmedisin, og er sterkt opptatt av forebyggende helsearbeid.

Samtidig har han drevet Karlsrud Gård i Ski helt siden han var 25 år gammel og er agronom og agrotekniker.

Karlsrud er åpen om at han har en fot i landbruket og en fot i helsevesenet, men mener likevel de nye kostholdsrådene er en skandale.

Han mener at det ikke finnes forskningsmessige bevis for å stemple rent rødt kjøtt som helsefarlig.

Legen understreker imidlertid at prosessert, bearbeidet kjøtt har klart helseskadelig potensial og bør begrenses. Han mener også at feil tilberedelse av kjøtt kan være helseskadelig.

Men han mener det er uvitenskapelig og feil å si at rent rødt kjøtt, tilberedt på en ordentlig måte er farlig, og at det bør begrenses til 350 gram per uke.

– Nei, for hvor kommer det tallet fra? Hvorfor er det ikke 250, 450 eller 750 gram per uke? Det er tatt helt ut av lufta, sier Karslrud til Nationen.

Han sier at det eneste som er påvist er «en noe høyere forekomst av tykktarmskreft hos de virkelig store kjøttspiserne».

Selv om Verdens helseorganisasjon (WHO) har rødt kjøtt på sin kreftliste, så sier de at bevisene for dette er begrenset:

«I tilfellet om rødt kjøtt, er klassifiseringen basert på begrenset bevis fra epidemiologiske studier som viser positive assosiasjoner mellom å spise rødt kjøtt og utvikle tykktarmskreft».

– Jeg har ikke tenkt til å spekulere i hva slags agenda som ligger til grunn. Jeg er kun opptatt av en ting, og det er vitenskap og hva som legges til grunn. Det er så syltynt at det er skremmende. Det finnes ingen vitenskapelig dokumentasjon som sier at rent rødt kjøtt har noen vesentlig økt kreftfare, avslutter Karlsrud.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.