For kuriositetens skyld: Anders Romarheim er førsteamanuensis Forsvarets høgskole/Institutt for forsvarsstudier. Han gir til beste sitt syn på Trump i en kronikk i VG. Er dette representativt for nivået på Forsvarets høgskole?

Konsekvensene av hva Trump 2.0 kan innebære for USAs demokrati og verdensfreden er litt som å stirre inn i et sort hull i universet.

For i tre valg på rad har USA kunnet velge en president uten demokratisk sinnelag. Trump antydet i 2016 at han neppe vil akseptere valgnederlag.

Han vant, og fasiten for hans antidemokratiske tendenser fikk først utfolde seg i 2020 da han nektet å anerkjenne Joe Bidens seier. Stormingen av kongressen 6. januar 2021 er den svarteste dagen i moderne tid for USAs demokrati.

Etter dette har USA egentlig bare ett parti, for som navnet tilsier er kun det Demokratiske partiet fullt ut demokratisk.

OK Pluss i to kriger?

Biden fikk to massive kriger på sin vakt, og har håndtert dem sånn OK pluss. Tenk hva Trump ville foretatt seg i hans sted?

I løpet av dager og uker etter en Trump-seier kan den overordnede dynamikken i Ukraina-konflikten endre seg drastisk til Russlands fordel.

Det republikanske partiet trøtnet kraftig på Ukraina-konflikten i 2023, og forrige støttepakke for Ukraina kronglet seg så vidt gjennom Representantenes hus etter over et halvt år med trenering fra ytre høyre.

Det går kaldt nedover ryggen når Trump nylig uttalte på et valgkamp-arrangement i Pennsylvania at «Zelensky må være verdens beste salgsmann, hver gang han reiser til USA drar han hjem igjen med rundt 60 milliarder dollar i støtte.»

Kompis

Ukraina er i ferd med å tape, men her beredes grunnen for at det er Trump som får skylda.

Da kan forhandlinger påtvinges Ukraina om stumpene av sitt østlige territorium for ikke å utslettes som stat. Noen år senere kan Putin returnere for å ta restene av Ukraina.

Vi sa i 2020 og 2016 at det var de viktigste valgene i vår levetid, og det var de. Europakartet kunne meget vel sett annerledes ut om Trump skulle «forsvart» Ukrainas skjøre demokrati mot sin kompis i Kreml.

https://www.vg.no/nyheter/i/93obWW/forsker-anders-romarheim-derfor-er-vi-saa-redd-for-trump-2-0?

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.