Aserbajdsjans hovedstad Baku ligger ved Det kaspiske hav. Foto: Joseba Uribe / Wikimedia Commons (cc by 3.0).

Hemmelige tysk-russiske samtaler i Baku der høytstående tyske politikere fra CDU og SPD har deltatt, ble nylig avslørt av tyske medier. For russerne er AfD mindre interessante, viser avsløringen, snarere potensielt ukomfortable.

Det er avisen Die Zeit og tv-programmet «Kontraste» på ARD som har fått fatt i konfidensielle russiske dokumenter om møtene i Aserbajdsjans hovedstad, som har pågått jevnlig.

Et nytt møte har også vært planlagt til denne helgen.

Planen bak møtet er til dels dristig. I Baku skal prominente Putin-lojalister fra Russland og en fornem delegasjon fra Tyskland revitalisere forholdet mellom de to landene. Alt dette under Petersburg-dialogens fane, et dialogformat som den tyske regjeringen for lengst har avviklet.

Dialogforumet var opprinnelig blitt startet i 2001 av Tysklands daværende statsminister Gerhard Schröder (SPD) og Russlands president Vladimir Putin, og ble avviklet i 2021.

Fra Tyskland er det ikke hvem som helst som skulle komme til neste møte i Baku:

Tidligere ministerpresident i Brandenburg Matthias Platzeck (SPD), tidligere sjef for statsministerens kontor Ronald Pofalla (CDU) og Russland-lobbyisten Martin Hoffmann.

Det er uklart om møtet gjennomføres som planlagt etter avsløringen. Den eneste som er en smule meddelsom, er Hoffmann: – Hvis det finnes kontakter, så er de private, sier han.

Ifølge de russiske dokumentene har CDUs tidligere statsminister­kandidat Armin Laschet deltatt ved tidligere møter, noe han selv benekter.

Som deltagere på russisk side nevnes tidligere statsminister og nå Gazprom-styre­formann Viktor Zubkov, Putins spesial­representant for kultur­samarbeid Mikhail Shvydkoy og Putins menneskeretts­kommissær Valerij Fadejev, samt Aleksej Gromyko fra det russiske vitenskaps­akademiet, barnebarn av Andrej Gromyko, som var utenriks­minister i Sovjetunionen fra 1957 til 1985.

Temaene for møtene er ikke overraskende, viser en agenda fra april:

Punkt én i programmet har overskriften «Dagen derpå». Hva som menes med dette, blir umiddelbart forklart: «Hvordan vurderer begge parter konfliktens varighet og forløp? Hva er alternativene for en gjenopptakelse av forholdet?» Punkt to har overskriften «Tiden i mellom». «Hvordan kan kommunikasjons­kanaler og tillit etableres for å opprettholde eksisterende nettverk?» Til slutt, i den tredje delen, bør «kontaktgruppens» oppgaver diskuteres. «Hvordan kan den fungere effektivt? Med hvilke mellomrom bør den møtes? I hvilken sammensetning og om hvilke temaer? Hvilke resultater forventes?»

Dokumentene viser at Russland anstrenger seg for å identifisere hvem som er deres allierte i Tyskland, skriver Die Zeit. Målet er påvirkning, og et stykke på vei ser det ut til å lykkes.

For litt over tre uker siden sa Matthias Platzeck i et tv-intervju med Maischberger om forhandlinger med Putin: «Vi blir nødt til å gjøre det.»

Russerne har lenge hatt forbindelser til politikere i de mangeårige regjerings­partiene CDU og SPD, men fatter i prinsipp interesse for andre partier også, herunder AfD og partiet til Sahra Wagenknecht.

Men russerne er mest nølende til AfD, viser deres egne analyser:

Det er særlig Wagenknecht som skaper forventninger i Moskva. Allerede i den konfidensielle delen av analysen fra august i fjor var russiske observatører bekymret for Björn Höckes fremgang og lette etter en erstatter. «Vi må være forsiktige med hvordan forholdet til Alternativ for Tyskland fortsetter.» Skulle Höcke bli deres formann, kan mye endre seg. Det ville derfor være bedre å «knytte tettere kontakt med Wagenknecht og hennes krets via eksisterende kanaler». Wagenknecht er nemlig en «sterk politisk motstander» av de «antirussiske kreftene både i Tyskland og i Brussel».

Blant påstandene som har haglet i bakvaskelses­kampanjen mot AfD som har pågått i snart ett år, er at AfD er i lommene på Kreml. Det ser ikke ut til å være noe sannere enn at Trump er det.

Det er Scholz som er russernes favoritt nå:

I SPD finnes det folk som «Mützenich og co» som er tilhengere av et «alternativ i stedet for en pseudofredsløsning à la Scholz». Forbundskansler Olaf Scholz (SPD) er imidlertid fortsatt «den beste av skurkene», fordi han har stått imot presset fra sitt parti og sine koalisjons­partnere og ennå ikke har levert noen Taurus-cruisemissiler til Ukraina.

Det er valg i Tyskland neste høst, og russerne er mer tvilende til at Friedrich Merz (CDU) vil være en for dem like hensiktsmessig statsminister, opplyser Die Zeit.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.