Helsingborg ved Öresund i det vestlige Skåne vil investere milliarder på gjøre karbondioksid (CO2) om til væske. Dette melder SVT.

Öresundskraft forbereder seg på å investere tungt i karbonfangst. Politikerne skal ta en endelig beslutning før sommeren.

Det holdes hemmelig hvor den komprimerte karbondioksiden, som utgjør 200 millioner liter årlig, skal ta veien. Men væsken skal fraktes med lastebil, og Helsingborgs havn har meddelt at den ikke kan ta imot dette.

«Planen er å lagre karbondioksiden på rundt 800 meters dyp i berggrunnen, der det etter hvert vil størkne», sier Johan Lundberg, leder for anleggsutvikling i Öresundskraft.

Hvordan Öresundskraft har tenkt å finansiere anlegget til ca. 2 milliarder svenske kroner, økte driftskostnader og lagring, er hemmeligstemplet. «Tanken er at anlegget ikke skal belaste byens økonomi, men finansiere seg selv».

Oslo vil bruke 9,5 milliarder på karbonfangst

Storbritannia stenger siste kullgruve, vil leve av karbonfangst

Målet er at hele anlegget skal være i drift allerede i 2027, noe som er en forutsetning for at Helsingborgs politiske mål om klimanøytralitet innen 2030 skal kunne nås.

«Det er kanskje to eller tre andre prosjekter i Sverige som har forpliktet seg til denne tidsplanen», forklarer Johan Lundberg til SVT.

For øyeblikket pågår det to parallelle anbudsprosesser, for bygging av anlegget og for transport og lagring.

Men selv om anlegget skal stå ferdig i 2027, søker Öresundskraft Mark- och miljödomstolen om en ekstra oppstartsperiode på ti år.

«Dette er et nytt marked vi skal inn på. Hvis vi utsetter dette og venter med å ta en avgjørelse, vil vi ikke risikere å måtte søke om ny konsesjon», sier Lundberg.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.