Under konklusjonen «intet straffbart forhold» er Tom Hagen (74), etter seks år i et umenneskelig helvete, blankt frikjent for beskyldningene om å ha tatt sin egen kone av dage.

Ikke bare har Hagen mistet sin kone, som har fulgt ham i tykt og tynt gjennom hele hans voksne liv; han har selv vært hovedmistenkt, nesten fra første stund.

Tunnelsyn

Riktignok fulgte politiet kidnappings- og utpressingssporet i starten, da saken ble holdt hemmelig, men allerede i februar 2019, bare fire måneder etter forsvinningen, var det Hagen selv som var i politiets søkelys. Da etterforskningen ikke gjorde funn som satt politiet i stand til å følge utpressingssporet videre, snudde man blikket tvert mot ektemannen – åpenbart med tunnelsyn. Slik har det vært frem til denne helgen, seks år etter ugjerningen; politiet har i realiteten aldri villet slippe mistanken mot Hagen. Nå var de imidlertid nødt til det, da intet fnugg av bevis fantes mot ham, slik redaktør Hans Rustad skrev i Document kort etter frifinnelsen denne helgen.

Fire–fem år for sent

Få, om noen annen nordmann, er blitt etterforsket tyngre og mer massivt over så langt tid – sett fra politiets side: totalt fruktesløst.

Fengslet ble han også, på tross av manglende bevis. Derfor ble han også løslatt fra varetekt etter «ordre» fra statsadvokaten, en kjennelse som ble rettslig prøvd og ble stående. Allerede på dette tidspunkt, senvåren 2020, skjønte våkne folk innen media og juss hvor det bar. Nå har vi svaret, minst fire år for sent, under vignetten «intet straffbart forhold».

Barna trodde faren

En kan knapt forestille seg hva Hagen og hans tre barn har vært igjennom og fremdeles må leve med, all den tid Hagens hustru og barnas kjære mor er og blir borte. Verdt å merke seg er at barna, som nå for lengst er godt voksne (eldste datter er 54 år), konsekvent har stått ved farens side og aldri tvilt på hans uskyld, noe som klart kommer frem gjennom all relevant medie- og bokomtale (blant annet «Lørenskog-mysteriet» fra 2021, Gyldendal Forlag). Slikt merker man seg. Dersom Hagen virkelig skulle ha hatt noe med konas forsvinning å gjøre, måtte han vært litt av en trollmann, og slike finnes neppe.

Polititabber

Hagen selv, som ikke er datakyndig og brukte en gammel Nokia-telefon da Anne-Elisabeth (Lisbeth) forsvant, ble mistenkt blant annet fordi han ifølge politiet skulle ha slettet meldinger og oppringningsnumre selv. Men politiet tok skammelig feil: Den gamle Nokia-en slettet meldinger og numre selv, automatisk. Hagen lagret ingenting der, han kjente knapt nok til lagringsmekanismen og brukte telefonen på enkleste vis. Dette forsto Hagens forsvarer Svein Holden, selv tidligere statsadvokat, og foreholdt dette faktum for politiet – uten at det gjorde noe inntrykk der, utrolig nok. Etterforskningen bare buset på videre, i samme enøyde retning.

Oslo 18.10.2024
Advokatene Svein Holden (t.h.) og Mikkel Toft Gimse kommenterer Riksadvokatens avgjørelse om å henlegge saken mot Tom Hagen. Han har de siste fire årene vært siktet for drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, som forsvant fra deres felles hjem to år før.
Foto: Cornelius Poppe / NTB

Da politiet i 2020 ikke fikk domstolen med på å fengsle Tom Hagen for drap på kona Anne-Elisabeth Hagen, lekket noen store mengder hemmelige dokumenter til mediene.

– Noen i politiet ville heller få Tom Hagen ut i offentlighetens gapestokk og få svertet ham der. De hadde et behov for å få offentligheten med på at han egentlig var skyldig, sier advokat Mikkel Toft Gimse til NTB.

Sammen med advokat Svein Holden har Gimse representert Tom Hagen i drapsetterforskningen, som har pågått helt siden 2018. Fredag ble siktelsen mot 74-åringen henlagt av Riksadvokaten etter den fullstendig frifinnende bestemmelsen om at «intet straffbart forhold anses bevist».

Det slås fast at mangelen på bevis etter så lang tid «taler med særlig styrke mot at Tom Hagen er skyldig i anklagen som er rettet mot ham», skriver riksadvokat Jørn Maurud i beslutningen.

Ingen unnskyldning

Det er Øst politidistrikt som i alle år har etterforsket forsvinningen av Anne-Elisabeth Hagen og som mente at man sto overfor en drapssak. I løpet av den seks år lange etterforskningen har det vært mange personutskiftninger, og dagens etterforskningsledelse hadde selv innstilt på at siktelsen mot Tom Hagen burde frafalles da de skrev sin innstilling til statsadvokaten i april i år. Statsadvokaten var enig og sendte samme forslag videre til toppen i påtalemyndigheten.

Da beslutningen fra Riksadvokaten ble kjent fredag, ville verken påtaleleder Vibeke Schøyen eller andre i Øst politidistrikt uttrykke en klar unnskyldning til Hagen for at han i over fire år hadde vært siktet for å ha drept kona si.

Heller ikke etter at forsvarerne hans fredag ettermiddag kom med ramsalt kritikk av politiets framferd, at de hadde etterforsket saken med tunnelsyn og stått bak massive lekkasjer av etterforskningsdokumenter til mediene, ga politiet noen beklagelse.

– Vi registrerer kritikken forsvarerne reiser mot politiet, og dette gjør inntrykk å høre på. Vi ønsker i dialog med Hagen og hans familie å gjennomgå kritikken og ønsker ikke å svare på enkeltelementer i kritikken nå, sier Schøyen.

Hun erkjenner imidlertid at de mange lekkasjene i saken har vært ødeleggende for etterforskningen og en belastning for Tom Hagen og hans familie.

Politiet betalte

Hagen selv var i startfasen av saken innstilt på å «vente utpresserne ut», for å få til kommunikasjon og livstegn fra kona. Han ville avvente betalingen, også fordi det er vanskelig og tar tid å fremskaffe store millionbeløp i kryptovalutaen moreno, slik personene bak utpressingsbeskjeden krevde. Like fullt betalte politiet, etter deres utsagn «ved en feil», et større beløp, stikk imot Hagens vilje. Hvor mye det dreide seg om, er ennå uklart. Her er det lagt lokk på. Senere har Hagen betalt ytterligere 14 millioner kroner (omregnet), etter utpressernes direktiver, en sum som politiet aldri klarte å spore mottakeren av. Men han fikk aldri noe livstegn fra Anne-Elisabeth.

Uopprettelig

I starten av saken var det et omkved som lød rundt om på arbeidsplasser og barer og i de tusen hjem, at «det helt sikkert er ektemannen Tom Hagen som står bak forsvinningen». Slik har også politiet tenkt, nesten fra første stund, og etter som tiden har gått uten funn eller beviser – med hodet fullstendig under armen. Nå har pipen fått en annen lyd rundt om i by og bygd. I dag er det klart for alle at Tom Hagen har vært utsatt for et uopprettelig maktovergrep uten mulighet for reell oppreisning, foruten det vesentlige faktum at han nå blir trodd av alle – bortsett fra politiet på Nedre Romerike. Jeg vet selvsagt ikke, men tror ikke han er typen som går til erstatningssøksmål, selv om han åpenbart har alle grunner til det. Men det er å håpe at han i alle fall vil gå til såkalt oppreisningssøksmål, da han i denne saken er blitt et symbol for alle som i lignende saker blir utsatt for urett.

Lex Orderud

Anne-Elisabeth Hagen er fremdeles borte og vil nok aldri komme tilbake. Politiet vil aldri komme til å finne de skyldige, da den enøyde etterforskningen av Tom Hagen satte en sperre for det. Fuglen er for lengst fløyet, uten spor, med mindre noen mot formodning skulle få behov for å åpne seg, la oss si på dødsleiet. Tankene går tilbake til Orderud-saken, som heller aldri ble oppklart, men der fire ble dømt uten at politiet visste hvem som var morderen. Den gang var dagens riksadvokat Jørn Maurud aktor under det som ikke akkurat kan betegnes som «the finest hour» for norsk rettsvesen og rettspleie.

Det henger tunge skyer over Øst Politidistrikt og Nedre Romerike Politikammer. Hvis ikke riksadvokat Maurud hadde våknet – langt på overtid, ville den rettslige katastrofen vært total.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp eboken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.