Maten er blitt så dyr at barnefamilier tvinges til å kjøpe mindre eller velge mindre sunne alternativer, viser undersøkelse.
Tall fra Frelsesarmeens fattigdomsbarometer for tredje kvartal, viser at 45 prosent av barnefamiliene har kjøpt mindre mat eller mindre sunn mat siste halve året, og en av ti foreldre sier de har hoppet over måltider fordi de ikke har råd, skriver E24.
Veksten i utgiftene til mat og drikke var betydelig høyere enn i andre kategorier, som «klær og sko», «personlig pleie» og «lek og mediebruk».
Frelsesarmeen mener at sosialhjelpssatsene må opp på et nivå som dekker et forsvarlig livsopphold.
– Det gjør de ikke i dag. Det har også Forbruksforskningsinstituttet Sifo konkludert med, sier assisterende sosialsjef Elin Herikstad i Frelsesarmeen.
Sifo er enige i at dagens satser er utilstrekkelige til å dekke mottakernes grunnleggende behov. De har gjort sin egen utredning, og fant at over 40 prosent oppgir at de ikke har råd til å spise i tråd med kostrådene, og nesten halvparten oppgir at de ikke har råd til å bytte ut utslitte klær og sko.
Én av tre har i tillegg ikke hatt råd til å spise en fullverdig middag hver dag, og om lag halvparten har hoppet over måltider eller spist mindre enn ønsket.
FrP`s finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi, legger skylden på regjeringen og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp).
– Når man ser på økningen i matvarepriser pluss dyrere boliglån og økte strømkostnader, viser det hvordan mange sliter, sier Limi.
Men Vedum selv tar det hele med stor ro, og mener at regjeringen har gjort mye for barnefamiliene.
– Vi har tatt en rekke grep som har vært rettet spesielt mot barnefamiliene, for vi har sett at de har vært hardt rammet. I år øker heldigvis kjøpekraften – det er viktig – og ledigheten er lav, og det er det aller viktigste, svarte Vedum.