Leder for det palestinske selvstyret, Mahmoud Abbas, klarer å hylle Yahya Sinwar slik at også de palestinske myndighetene går med i Hamas-dragsuget. Det vitner om mangel på dømmekraft i en tid da palestinerne trenger ledere som ivaretar deres interesser.

Sinwar var hjernen bak 7. oktober. Bestialitetene den dagen vil for alltid være knyttet til hans navn. Det må Abbas være klar over. Likevel velger han å hylle ham.

Dermed er det som om han understreker at palestinernes kamp er uløselig knyttet til råskap og terror. Han skyter seg selv i foten. Israelerne sier at 7. oktober har skrinlagt planene om en tostatsløsning for godt. Abbas sørger for å gi dem gode argumenter.

Men han tar Norges utenriksminister Espen Barth Eide med seg i fallet, for Barth Eide har bundet seg til ikke bare tostatsløsningen, men har anerkjent Palestina, til og med før staten eksisterer. Det er den største blunder i norsk diplomatis historie.

Den palestinske frigjøringsorganisasjonen, som internasjonalt blir sett på som den eneste legitime representanten for det palestinske folket, uttrykker sin medfølelse med «martyrdøden» til Hamas’ terrorsjef Yahya Sinwar og oppfordrer til enhet mellom alle palestinske fraksjoner.
«Eksekutivkomiteen i Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) uttrykker sin kondolanse til det palestinske folket og alle nasjonale fraksjoner i forbindelse med martyrdøden til den store nasjonale lederen Yahya Sinwar, lederen for Hamas’ politiske byrå», heter det i en uttalelse fra komiteen.
De palestinske selvstyremyndighetenes president Mahmoud Abbas’ Fatah-bevegelse, som kontrollerer PLO og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden, har hatt et anspent forhold til Hamas siden sistnevnte med vold tok kontroll over Gaza-stripen i 2007 og fjernet alle Fatah-tjenestemenn fra kyst-enklaven etter at Israel i 2005 ensidig trakk seg ut av hele Gaza.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.