Utsikt til en italiensk interneringsleir for migranter i Shengjin i Albania den 16. oktober 2024. Foto: Vlasov Sulaj / AP / NTB.

Domstolen i Roma har avgjort at tolv migranter fra Bangladesh og Egypt skal returneres til Italia fra en internerings­leir for hjem­sendelse i Gjader i Albania fordi hjem­landene deres ikke anses som trygge.

De tolv forventes å returnere til Italia lørdag, trolig til havnen i Bari, melder RAI News.

Premisset domstolen legger til grunn for avgjørelsen, er en kjennelse fra EU-domstolen som fastslår at en migrant bare kan sendes tilbake til hjemlandet hvis hele landet er trygt:

For å kunne anses som trygt må et land, i alle det deler og for alle personer, ikke drive forfølgelse, diskriminering eller tortur mot noen, i noe område eller på sitt territorium. Egypt, Bangladesh og Tunisia anses ikke som trygge etter kriteriene i dommen. Derfor er ikke grenseprosedyren anvendelig. I henhold til protokollen må det derfor gjennomføres en overføring av migranter ut av albansk territorium, som derfor har rett til å bli brakt tilbake til Italia.

Den italienske regjeringen er naturlig nok ikke fornøyd med domstolens avgjørelse.

«Jeg har innkalt til et statsråd neste mandag for å løse dette problemet». Statsminister Giorgia Meloni sa dette i Beirut, da hun under en pressekonserante besvarte et spørsmål om avgjørelsen som ble tatt av dommerne ved domstolen i Roma.

Det er ikke opp til domstolene, men til regjeringen å avgjøre hvilke land som er trygge, sier Meloni.

Hun får støtte av utenriksminister Antonio Tajani:

«Jeg er vant til å respektere avgjørelsene til den dømmende makt, men jeg ønsker også at avgjørelsene til den utøvende og lovgivende makt skal respekteres, fordi et demokrati er basert på en tredeling av makten. Den dømmende makt skal anvende lovene, ikke endre dem eller hindre den utøvende makt i å gjøre jobben sin. Makten kommer alltid fra folket, som har valgt dette parlamentet og denne regjeringen. Folkets vilje må alltid respekteres. Vi vil gå videre med det president von der Leyen sa, at avtalen mellom Italia og Albania er en modell å følge.»

Innenriksminister Matteo Piantedosi varsler at regjeringen vil anke avgjørelsen fra domstolen i Roma inn for en høyere rettsinstans.

Elly Schlein – leder for Det demokratiske partiet (PD), som er det største på venstresiden – kritiserer regjeringen for å ha brukt masse penger på å inngå det hun kaller en ulovlig og folkerettsstridig avtale med Albania om internering av migranter. Etter Schleins oppfatning burde regjeringen skamme seg, skriver RAI News.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.