Israels ambassadør ber myndighetene om å gripe inn efterat anti-israelske aktivister ved Jagiellonian-universitetet i Kraków i Polen satte opp et skilt med teksten: «Send jødene til gasskamrene!». 

Sammenfall med Yahya Sinwars død

Kraków ligger bare noen titalls kilometer øst for konsentrasjonsleiren Auschwitz, der nesten en million jøder ble myrdet under Holocaust. 

Skiltet kom opp samme dag som Yahya Sinwar, mannen som orkestrerte Hamas’ massakre 7. oktober 2023, ble drept.

Skiltet gled inn i et «miljø» av anti-israelske og pro-palestinske bannere. 

Følg med på campus

Israels ambassadør til Polen, Yaakov Livneh, kommenterte oppfordringen til å myrde jøder: 

– Mens den jødiske stat kjemper for å gjøre verden tryggere, oppfordrer Israels fiender til å myrde jøder i gasskamre – likesom det for ikke lenge siden ble gjort i nabolaget – i Auschwitz. Jeg oppfordrer polske myndigheter til å følge med på hva som skjer på campus.

Føler seg truet

For noen måneder siden inntok anti-israelske demonstranter Jagiellonian-universitetets hovedcampus, hvor de satte opp telt og og fylte området som ligger inntil den viktigste gågaten i Krakóws gamleby, med anti-israelske slagord. 

Jødiske studenter føler seg truet av den aggressive antisemittismen, men deres appeller til myndighetene i Kraków og universitetsadministrasjonen har så langt ikke ført til noe. 

Belastende historie

Jagiellonian-universitetet, som ble grunnlagt i 1364, er det eldste i Polen og regnes som et av de beste i landet. 

Universitetet har et belastet historisk forhold til det jødiske samfunn. Jøder var ikke velkommen som studenter efterat det ble grunnlagt, og studenter ved universitetet har flere ganger vært involvert i pogromer mot lokale jøder.

 

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.