Zelenskyj vil selge sin «seiersplan» til Vesten. Men er det noen kjøpere? Generalsekretær Mark Rutte tok forbehold. I dag er det EU som står for tur.

Zelenskyj vil ikke gi slipp på målet om seier selv om det virker fjernere enn noen gang.

– Planen vil styrke Ukraina. Det gode med den er at den ikke er avhengig av russisk velvilje, sier han.

Med det mener Zelenskyj at man ikke skal høre på eller med russerne. Han vil at Ukraina skal få tilgang til russernes innefryste midler. De er frosset for seks måneder av gangen. Nå vil Ukraina og deres allierte utvide tiden til tre år. Ukraina vil ha et stort lån mot russerne innefryste midler på rundt 300 milliarder dollar. Hvis man først tillater at Ukraina bruker russernes midler som garanti vil det være første skritt mot at russerne finansierer krigføringen mot dem. Det vil neppe bli godt mottatt i Moskva.

Blant tingene som EU-landene skal diskutere, er planen om et nytt lån til Ukraina på 35 milliarder euro – med sikkerhet i de russiske midlene som ligger nedfryst i europeiske banker.

– Det er viktig at vi får pengene så fort som mulig, understreker Zelenskyj.

Han ber også Ungarn slutte å blokkere for et vedtak om å utvide «frysetiden» for de russiske midlene fra seks måneder til tre år. En slik utvidelse kan føre til at blant annet USA vil gi mer støtte. (NTB)

Ukraina vil ha penger og langtrekkende raketter med tillatelse til å bruke dem langt inn i Russland. Men det Ukraina mangler mest av alt er egne soldater.

Planen kan være å lokke Nato i en felle som lukker seg når russerne svarer. Men det er ikke så mange som er villig til å gamble i dagens situasjon, og slett ikke før et amerikansk valg, med 2,5 måned der presidenten er i limbo. I tillegg kommer Israels forventede angrep mot Iran.

Men Zelenskyj har ikke tid til å vente. Sanden er ved å renne ut av timeglasset.

 

Kjøp boken av Alf R. Jacobsen! Kjøp eboken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.