Fra neste uke er det helt slutt for sosiale medier i Bergens-skolene. Skolebyråd Daniel Hägglund (FrP) sperrer tilgangen etter at kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) varslet innstramninger.

Grunnen til nedstengningen er ifølge Hägglund uønsket bildedeling og mobbing, problemer skolene selv har meldt fra om.

Nessa Nordtuns initiativ gjennom Utdanningsdirektoratet går mye lenger. Hun anbefaler at internettilgangen sperres fullstendig for de yngste elevene i hele landet, bortsett fra hvitlistede nettsteder som skal brukes i undervisningen.

For de eldre elevene er ønsket å bruke svartelisting. Det vil si at internett er åpent, men at kommunene spesifikt blokkerer uønskede nettsteder.

– Barna må lære å tenke selv

Selv om Hägglund nå går inn for å sperre sosiale medier som Snapchat og TikTok, er han kritisk til kunnskapsministerens forslag. Han mener barna må lære å tenke selv og at forslaget hennes er for radikalt.

– Vi kan ikke forby oss ut av dette. Å skulle forhåndsgodkjenne alle nettsteder til bruk i skolen, blir ekstremt ressurskrevende. Jeg sliter med å se hvordan dette skal gjennomføres i praksis, sier Hägglund til Bergens Tidende.

De yngste elevene i Bergen kommune har tilgang til skolens egne digitale enheter når de har undervisning, mens alle elever fra femte klasse får egen PC som de har med seg hjem.

Sperren som skal innføres, vil bli lagt på skolenes eget interne nettverk, som driftes av kommunens IT-avdeling.

– Det ville selvfølgelig være fint å slippe å bruke masse tid på forstyrrelsene som følger med Chromebook-en, men elevene skal selv ut i livet. Da får de tilgang til alt på internett. Det må de lære å håndtere, mener kontaktlærer Marta Endal, som underviser på syvende klassetrinn i bydelen Loddefjord.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.