NTB

Taliban-regimet i Afghanistan krever en klargjøring etter ubekreftede meldinger om at mange afghanere ble skutt og drept av iranske grensevakter i helgen.

Ifølge en talsmann for Taliban ble det onsdag opprettet en komité som skal etterforske saken, og den skal siden ha jobbet døgnet rundt.

Også FNs spesialutsending for menneskerettigheter i Afghanistan, Richard Bennett, sier det trengs en rask oppklaring. Han gir uttrykk for alvorlig bekymring etter meldinger om at afghanere er såret og drept i grenseområdet Saravan i Iran. Ifølge to øyenvitner drepte iranske grensevakter rundt 260 afghanere i hendelsen sist søndag.

Lederen for de iranske grensestyrkene i området avviser meldingen på det sterkeste, ifølge Irans statlige nyhetsbyrå.

Iran har lenge vært bekymret for det høye antallet flyktninger som har tatt seg over grensen til Afghanistan etter at Taliban kom til makten for tre år siden. Grensen mellom de to landene er over 90 mil lang.

FNs høykommissær for flyktninger anslår at nesten 4,5 millioner afghanere bor i Iran, mange av dem uten lovlig opphold.

Saken ble først omtalt av en liten iransk nettside, Haalvsh, som vanligvis skriver om menneskerettssituasjonen i grenseprovinsen Sistan og Balutsjistan i Iran. Det sunnidominerte området er preget av en stor misnøye med det sjiamuslimske prestestyret i Teheran.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.