Tyveri av valnøtter og vandalisering av trær er et tilbakevendende problem i Torup slottshage utenfor Malmö. Dette melder SVT.

Nyplukkede og kokte valnøtter er en delikatesse for mange av de tusenvis av besøkende som fant veien til Valnøttfestivalen i Torup i helga. Men tyver stjeler sekker med valnøtter i innhøstingstida, noe som går ut over tilbudet til de besøkende.

Valnøttfestivalen skulle sette en stopper for dette problemet, men slik har det ikke gått. «Dessverre kan vi ikke se at det har blitt bedre», innrømmer Jessica Grundén, leder for eiendoms- og gatekontoret i Malmö kommune.

Det er innlevert politianmeldelser. Vakter går runder. Men valnøttene i Torups slottshage ser likevel ut til å være så attraktive at den ulovlige plukkingen av nøtter ikke stopper. I løpet av høsten har vitner sett folk bære bort sekker med valnøtter.

«Noen er ganske sofistikerte og tar med seg egne redskaper, som for eksempel felgkors, festet til tau og kaster dem opp i trærne. Noen ganger knekker de en gren for å treffe den, eller går etter støttene på de nyplantede epletrærne våre. Noen har til og med dratt opp plakatene med forbud mot plukking for å bruke dem til å slå valnøtter i bakken», uttaler Grundén.

Malmö skal bruke nesten 10 millioner kroner på å bekjempe «islamofobi»

Sør-Sverige: Vandaler hugger ned nye trær for tredje gang på kort tid

I tillegg til de ødelagte trærne vil mengden nøtter som publikum kan plukke og smake på i løpet av festivaldagene, være begrenset. Valnøttrærne står på privat grunn, så da festivalen startet for tre år siden, var det med et håp om at flere skulle få nyte godt av de ettertraktede nøttene og at de som ulovlig tok med seg poser hjem skulle forsvinne.

«Det har ikke hatt full effekt, må vi si. Vi har også vektere som kommer og ser over området, så vi må fortsette neste år for å se hva mer vi kan gjøre for å beskytte trærne våre her. Kanskje må vi øke antallet vektere», sier Jessica Grundén til SVT.

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.