Uenigheten blant de amerikanske elitene er langt mer uttalt nå enn i 2016 eller 2020.

Denne gangen har Donald Trump fått mer støtte fra flere teknologi- og finansfyrster, blant annet fra Elon Musk.

Musk er verdens rikeste mann og USAs mest dyktige gründer. Han kjøpte Twitter og omdøpte det til X, og fremstår som en av ytringsfrihetens siste forkjempere etter sviket de andre sosiale mediene har stått for.

Finansnæringen foretrakk Biden i 2020, men er nå i ferd med å bli mer orientert mot republikanerne, til tross for de stadige påstandene om at Trump stadig blir mer irrasjonell og rå.

Men Trump gjør det best i de bransjene som faktisk lager ting, som bygg og anlegg, industri og landbruk. Folk som jobber med hendene – lastebilsjåfører, rørleggere, elektrikere, oljearbeidere og bønder – foretrekker generelt republikanerne, og det samme gjør de som ansetter dem.

Dette skriver Joel Kotkin i en kommentar i The Telegraph. Kotkin mener at Elon Musk er frontsoldaten i en krig mellom woke kapital og sunn fornuft, og antyder at denne konflikten kan ende i borgerkrig og avgjøre USAs fremtid.

Kotkin er distingvert medlem av Chapman University og  Civitas Institute at the University of Texas. Han er også forfatteren av den fabelaktige boken The Coming of Neo-Feudalism: A Warning to the Global Middle Class. Denne boken var en stor inspirasjon for Victor Davis Hansons bok Den døende borgeren, som er utgitt på norsk av Document forlag.

Forretningsfolk blir skremt av tanken at en Harris-administrasjon vil følge etter galskapen som har rammet California, som Harris medvirket til. Blant annet har solskinnsstaten innført miljø- og arbeidslivslover som fører til avindustrialisering og utarming av store deler av befolkningen.

De med penger nok rømmer fra California og tar skattepengene sine med seg. Guvernør Gary Newsom erstatter dollarmilliardærer og arbeidsgivere med kriminelle analfabeter som lever på de få skattebetalerne som ikke har mulighet til å rømme.

Men Harris vinner fortsatt daimyo-krigene. Som hun har gjort gjennom hele sin karriere, fortsetter hun å høste store penger fra teknologi-oligarkiet. Bransjen hjalp henne med å samle inn fire ganger så mye som Trump i august, og samlet inn over 1 milliard dollar, to til tre ganger Trump.

Dette er nok et symbol på hvordan makt korrumperer. Personlig har jeg ingen problemer med at folk blir rike, vi trenger enere for at vi middelmådige skal kunne leve gode liv.

Men forakten for de med mindre ressurser enn seg selv er lite tiltalende. Dette er grobunnen for en ny føydalisme, som både Kotkin og undertegnede har skrevet om tidligere.

Den nye føydalismen: Eiendomsretten under angrep, friheten skal fjernes

Hvorfor skal en dyktig og arbeidsom snekker vise respekt for styrtrike og dekadente narsissister som ikke klarer å besvare de enkleste spørsmål, som What is a Woman?

Dette er folk som Teamster-presidenten Sean O’Brian har kjøpt og betalt for å stille opp for en kaklende Harris, som ikke er i stand til å formulere en forståelig setning.

Harris skal til og med ha fått «eksperthjelp» til sin debattopptreden mot Trump, som faktisk er høydepunktet i hennes ellers så intetsigende kampanje. En toppadvokat fra Google hjalp henne, mens han samtidig prosederer en antitrustsak mot hennes egen administrasjon.

Tech-industrien er spesiell, siden de enkelt kan hive seg på den grønne bølgen med entusiasme. For de produserer tross alt nesten ingenting i USA, og blir dermed ikke berørt av det grønne hysteriet. De kan fortsette sin produksjon i Kina, uten klimaskatter og andre slitsomme pålegg.

I det siste har Harris forsøkt å moderere sine standpunkter i grønne spørsmål, som fracking og krav om elbiler. Men som Kotkin skrev i forrige uke, er neppe hennes rådgivere med på dette spillet.

Denne finten vil helt sikkert ta slutt kort tid etter november, ettersom administrasjonen hennes følger sine påviste ideologiske imperativer.

Storkapitalen og dens apologeter, både til høyre og venstre, ønsker masseinnvandring velkommen, blant annet for å presse ned lønnsutgiftene. Amerikansk arbeiderklasse blir kastet ut med badevannet, og middelklassen lever farlig: Rundt 75 prosent av arbeidsstyrken i Silicon Valley anslås å bestå av importerte arbeidere.

Elon Musk, de progressives nye bete noir, er kanskje ikke helt gal når han spår at han kan bli fengslet under et Harris-regime; virksomheten hans har blitt hindret av deler av Biden-regimet.

Californias kystkommisjon vurderer å blokkere oppskytninger fra Vandenberg Airforce Base på delstatens sentrale kyst, tilsynelatende for å straffe Musk for hans Trump-støtte.

Oljeledere kan også forvente å bli jaget og tvunget i retten for sine «klimaforbrytelser», noe Natur og Ungdom og Greenpeace forsøkte her i Norge, men mislyktes i forsøket i Borgarting lagmannsrett.

Virksomheten ved tre olje- og gassfelt på norsk sokkel får fortsette i påvente av at retten skal behandle klimasøksmålet, skriver NTB.

Saken vil nå bli anket til Høyesterett.

Tilbake til hovedscenen, USA:

Hvis Harris vinner, kan vi forvente vanskelige tider for Musk, oljebaronene, forstadsutviklere og oppstartsbedrifter som ikke klarer å takle den sannsynlige tsunamien av reguleringer.

«Flå de rike» er et velkjent sosialistisk slagord som peker på en metode som aldri har virket, og aldri kommer til å virke.

Hvis Trump blir valgt, kan det bli vanskelige tider for noen av tech-oligarkene, som har klart å fremmedgjøre MAGA-basen.

Valgkampen dreier seg om’ middel- og arbeiderklassen, som i stor grad støtter Trump og forakter Harris.

Men siden vi tross alt snakker om kapitalens høyborg USA, vil det virkelige slaget stå om hvilken kabal av kapitalsterke herrer som seirer på valgkampen.

Håpet i et hengende snøre må være at kapitalister som fortsatt anser seg som amerikanske nasjonalister, og fortsatt forstår at de faktisk er avhengige av sine egne, lojale arbeidere, går seirende ut.

Alternativet er en eksplosjon av fokus på mangfold i form av seksuelle preferanser, hudfarge og andre former for sutrekapital. Et slikt fokus vil bringe splittelsen stadig nærmere total splittelse og en mulig borgerkrig.

I dag avholder Document lesermøte i Oslo om det kanskje mest avgjørende presidentvalget i amerikansk historie. Det er under tre uker til valget som trolig avgjør Vestens fremtid.

Du finner billetter i annonsen nedenfor.

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.