Amerikanerne har fortsatt rekordlav tillit til massemediene, skriver Megan Brenan i Gallup, som har gjort sin årlige meningsmåling om amerikanernes syn på tv, radio og aviser.
Gallup stilte dette spørsmålet første gang i 1972 og har gjort det de fleste årene siden 1997:
Hvor stor tillit har du generelt til massemediene – som aviser, tv og radio – når det gjelder å rapportere nyheter på en fullstendig, nøyaktig og rettferdig måte? I stor grad, i ganske stor grad, i liten grad eller ikke i det hele tatt?
Bare 31 % uttrykker «stor» eller «ganske stor» tillit til at mediene vil rapportere nyhetene «fullstendig, nøyaktig og rettferdig», en prosent mindre enn fjorårets 32 %.
I tre undersøkelser på 1970-tallet lå tilliten på mellom 68 % og 72 %, men i Gallups neste undersøkelser på slutten av 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet var det et mindre flertall på mellom 51 % og 55 % som stolte på nyhetsmediene.
De siste funnene er hentet fra en meningsmåling som ble gjennomført i begynnelsen av september, og historisk sett er det stor forskjell på tilliten til mediene blant Demokrater og Republikanere.
For tiden sier 54 % av Demokratene, 27 % av de uavhengige og 12 % av Republikanerne at de har stor eller ganske stor tillit til mediene.
Etter å ha falt bratt til et bunnivå på 51 % i 2016, varierte Demokratenes tillit til mediene fra 68 % til 76 % mellom 2017 og 2022, men falt til 58 % i fjor og har vært synkende siden da.
Nedgangen er drevet av den yngre befolkningen
I løpet av de siste to tiårene har det også oppstått betydelige forskjeller i tillit, relatert etter alder. Gallup har gjort en analyse etter aldersgrupper og funnet et gap på 17 prosentpoeng mellom de eldste amerikanerne (65 år og eldre) og de under 50 år – henholdsvis 43 % mot 26 %.
Unge Demokrater har langt mindre tillit til mediene enn eldre Demokrater: 31 % av Demokrater i alderen 18–29 år har stor eller ganske stor tillit, sammenlignet med 74 % blant dem som er 65 år og eldre.
Gallup nevner ikke prosentandelen blant unge Republikanere, og ingen andre medier gjør det, heller ikke Axios, som skriver at nedgangen i tilliten til mediene i stor grad har vært drevet av den yngre befolkningen. I løpet av de siste to årene har tilliten til mediene nådd et rekordlavt nivå (26 %) blant personer i alderen 18–29 år.
Mediene og den lovgivende forsamlingen får minst tillit
Nyhetsmediene er den av de ti sosiale og politiske institusjonene som er involvert i den demokratiske prosessen i USA som nyter minst tillit, skriver Gallup.
Den lovgivende makten, som består av Senatet og Representantenes hus, har omtrent like lav tillit som mediene: 34 % stoler på den.
Tallene forklares under grafen.
67 % har tillit til lokale myndigheter i området der de bor når det gjelder å håndtere lokale problemer.
55 % stoler på myndighetene i delstaten der de bor når det gjelder å håndtere statlige problemer.
54 % stoler på sine landsmenn når det gjelder å ta stilling til landets demokratiske problemer.
48 % stoler på rettsvesenet ledet av USAs høyesterett.
46 % stoler på sine amerikanske medborgere som enten innehar eller stiller til valg til offentlige verv.
43 % har tillit til de føderale myndighetene i Washington når det gjelder å håndtere internasjonale problemer.
40 % har tillit til den utøvende makt som styres av presidenten.
37 % stoler på de føderale myndighetene i Washington når det gjelder håndtering av innenrikspolitiske problemer.
34 % stoler på den lovgivende makten, som består av Senatet og Representantenes hus.
Og 31 % stoler på massemediene – som aviser, tv og radio – når det gjelder å rapportere nyheter på en fullstendig, nøyaktig og rettferdig måte.
Gallup-undersøkelsen viser et splittet land
Det er store forskjeller mellom Demokrater og Republikanere når det gjelder tilliten til offentlige institusjoner og folkevalgte. Særlig den utøvende makt, som ledes av presidenten, visepresidenten, kabinettet, dets etater og avdelinger og som viser en forskjell på hele 73 prosentpoeng.
Det ser ut til at de uavhengige og Republikanerne er mer like når det gjelder tillit eller mistillit til institusjoner.
Meningsmålingen viser imidlertid hvor splittet landet er blant partifellene. Vil valget endre på dette, eller vil USA bli enda mer splittet? Det vil tiden vise.
Takk til Document-leseren som sendte oss tipset om Gallup-undersøkelsen. Det setter vi stor pris på.
Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.
Er du lei av medier som ikke forteller deg alt? Støtt frie og uavhengige Document.
Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!