Iman Meskini ble fredag kveld tildelt Jenteprisen 2024. Plan Norge har siden 2012 delt ut Jenteprisen til personer eller organisasjoner som har gjort en innsats for jenters rettigheter og likestilling, og i år går den altså til en som er iført hijab. Hijab er islamismens uniform, skrev norgesvennen Walid al-Kubaisi i sin tid. Mange vil mene den symboliserer det motsatte av likestilling og kvinners rettigheter.

Jenteprisen ble delt ut i Oslo, på FNs internasjonale jentedag, som er 11. oktober, med 400 personer til stede. Sikkert også mange av de 110 nominerte.

Fremmer hijab likestilling?

Iman Meskini ble kjent gjennom sin rolle i NRK-serien «Skam». Siden har hun brukt sin plattform til å kjempe mot rasisme og fremme likestilling, skriver Plan International Norge i sin omtale av prisutdelingen. Der skriver de videre at Meskini særlig har engasjert seg for å motvirke fordommer mot muslimske kvinner og skape et tryggere samfunn for dem å vokse opp i.

– I en tid preget av økt polarisering, fordommer og negativ sosial kontroll, er det viktigere enn noen gang med tydelige og trygge rollemodeller som Iman Meskini, sier juryleder Hege Yli Melhus Ask. Uten å nevne noe spesifikt om hvorfor negativ sosial kontroll har blitt et problemområde i Norge, eller å begrunne noe om hvorfor hijab-aktivisme hjelper mot det samme. Eller beskrive hvordan islam kan være et forbilde når det gjelder jenters rettigheter og likestilling.

Plan Norge skriver videre at Meskini gjennom sin karriere har oppfordret unge kvinner til å starte egne bedrifter, og hun har kurset bedrifter i mangfold. Hun har også gitt ut en bok, og akkurat nå arbeider hun med en ny ungdomsbok om tro. Kan vi gjette at ungdomsboken vil ha særlig positivt fokus på en viss tro?

– Meskini bruker sin kjendisstatus på en klok måte, og vi i juryen håper at prisen vil motivere henne til å fortsette sitt viktige arbeid, sier Melhus Ask.

– Hun har rukket å gjøre mye i ung alder og når ut til mange, særlig minoritetsjenter, som ofte mangler synlige forbilder.

– Det kom som et stort sjokk at det var jeg som vant Jenteprisen. Det gir motivasjon til å fortsette med det arbeidet jeg gjør og nå ut til enda flere. Jeg drømmer om et samfunn der det er plass til alle, sier Meskini, ifølge Plan Norge.

– Jeg tror at kommunikasjon, ufarliggjøring og normalisering er veien til et mer mangfoldig og tolerant samfunn. Det krever tid, energi og mye arbeid, og det krever at man aldri gir opp. Det kommer perioder der man lurer på om det er noen vits å fortsette, for det handler jo om å fortelle det samme gang på gang på gang, sier Meskini.

Ingen spør henne om hun tror nordmenn egentlig ønsker normalisering av islam og alt som hører med, i et kristent land som vårt.

Hijab i moteblad og i Forsvaret

I 2017 vakte Meskini oppsikt da hun prydet forsiden av motemagasinet Costume som den første muslimske jenten med hijab i skandinavisk sammenheng. TV2 gjorde en sak av Meskinis opptreden i Costume, og da var det mer fokus på islam enn likestilling:

– Islam er min livsstil. Fordi islam er en livsstil. Islam forklarer hvordan du skal oppføre deg, hvordan du skal leve både hjemme og ute, den beskriver alt, på en måte. Og islam er en veldig store interesse for meg, så det hadde vært fint å dele den interessen med en livspartner, sa hun til bladet Costume.

Med andre ord, så var det bare muslimer som ville komme i betraktning. Ingen likestilling på det området.

Meskini vakte muligens også oppsikt da hun omtrent samtidig stilte som menig soldat i det norske Forsvaret, iført hijab.

Costume var for øvrig samarbeidspartner om årets Jentepris:

– Iman Meskini har vært en viktig brobygger i det norske samfunnet, og i Costume har hun alltid hatt en spesiell plass i våre hjerter. Hun er et powerhouse av en ung kvinne – som ikke bare vil fortsette å sprenge grenser, men vil gjøre det på en måte som gjør verden til et bedre sted. Nå, syv år senere, som vinner av Jenteprisen, er ingenting mer tydelig enn akkurat det. Gratulerer Iman, sier sjefredaktør i Costume, Kine B. Hartz.

Dette er det åttende året på rad at Plan International Norge deler ut Jenteprisen i samarbeid med magasinet Costume.

En viktig stemme

Generalsekretær i Plan International Norge, Kari Helene Partapuoli, roser Meskinis engasjement og hvordan hun bruker sin stemme til å fremme viktige saker.

– Sterke rollemodeller som Iman Meskini er helt nødvendige for å holde jenters rettigheter og likestilling høyt på agendaen. Vi har over lengre tid sett et tilbakeslag for likestillingen globalt og det er store utfordringer vi må løse. Uten stemmer som hennes risikerer vi at jenters rettigheter blir ytterligere svekket, sier Partapuoli.

Som altså tror at islam- og hijab-aktivisme, det vil si mer islam, er løsningen på de problemene.

Vi føler for å dele noen linjer fra før nevnte og nå avdøde, Walid al-Kubaisi, forfatter, filmskaper og flyktning, fra en av de utallige sakene han skrev for å advare mot islamismen:

«Hijaben er en politisk uniform som ble oppfunnet av de islamistiske Muslimbrødrene for drøyt 60 år siden. Beviset er rett og slett alle bilder i oppslagsverk og leksika, som viser at denne drakten ikke fantes før 1950-årene. Muslimske kvinner i de meste fundamentalistiske miljøene har alltid hatt en anstendig klesdrakt som har dekket hår og bryst. Men den har vært noe annet i mote og form enn den islamistiske hijaben. Min mor brukte aldri den islamistiske hijaben. Hennes mor brukte den heller ikke. Det samme gjelder mødrene til de fleste kvinner i Norge som i dag bruker hijab.

Den islamistiske hijab som politiet nå aksepterer, sletter alle de kulturelle trekkene slik at man ikke vet hvilken kulturtilhørighet den muslimske politikvinnen som bærer hijaben har. Dette er ikke en flerkulturell handling, tvert imot, men en hijab som reduserer de ulike kulturene til en bestemt religiøs tolkning og forståelse.»

Skrevet for noen år siden, da hijab var på full fart inn i norsk politiuniform. Der ble det avverget, men ikke i Forsvaret.

Andre nominerte til årets Jentepris var bl.a. Ayesha Wolasmal, Sigrid Bonde Tusvik, Marthe Valle, Tonje Brenna, Bahare Viken, og også menn som Kaveh Rashidi og Wasim Zahid.

Edin Babic  er jurymedlem for Jenteprisen, kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet, flyktning fra Bosnia, og Gaza-aktivist.

Årets jury besto av:

  • Juryleder: Hege Yli Melhus Ask – Eier & rådgiver Yli Consulting og styreleder Skagerak Capital
  • Isabelle Ringnes – Gründer
  • Noman Mubashir – NRK-profil, journalist og forfatter
  • Åsmund Aukrust – Nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen (AP)
  • Amalie Gresseth – Rådgiver i URO (Ungdommens rettighetsorgan), ungdomsgruppa til Plan International Norge
  • Edin Babic – Kommunikasjonssjef i Likestillings- og diskrimineringsombudet

 

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.