NTB

Rettssaken mot den høyreekstreme dansk-svenske politikeren Rasmus Paludan for hets mot muslimer startet mandag i en rettssal i Malmö.

Om Paludans mange kritiske uttalelser mot muslimer omfattes av ytringsfriheten eller er ulovlig hets mot folkegrupper, er tema for retten.

Spørsmål som retten må ta stilling til, er om grensa for ytringsfriheten er krenket av Paludan med uttalelser med innhold som at «muslimer liker å bruke vold som kommunikasjonsmiddel».

– Hensikten med loven om hets mot folkegrupper er at den i første rekke skal beskytte utsatte grupper. Den type polarisering som skjedde på 30-tallet, må ikke skje igjen. Det er det viktig å forstå, sa statsadvokat Adrien Combier-Hogg.

Paludan er ikke selv til stede i retten i Malmö, men medvirket på videolink fra en annen svensk rettssal.

Han nekter for å ha gjort noe ulovlig og sa at ingen av uttalelsene hans er sagt i megafon, og dermed mener han at de ikke er spredt av ham.

I retten viste Combier-Hogg flere filmopptak der Paludan blant annet kaller Muhammed voldtektsmann og sier det er et problem om man forsøker å strebe etter å leve som Muhammed.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.