Kort fortalt handler det om værfenomenene La Niña og El Niño i Stillehavet.
Forskerne ved Storbritannias meteorologiske institutt Met Office tror at de påvirker været i Nord-Atlanteren – og Norge – med en forsinkelse på 12 måneder, skriver forskning.no.
Hvert tredje til femte år skifter Stillehavet fra La Niña (med kjølig vann i havoverflaten) til El Niño (med varmt vann havoverflaten).
Syklusen er kjent som ENSO (El Niño-Southern Oscillation). Den skapes av endringer i vindene som blåser over havet.
Forskere visste fra før at ENSO-mønstre påvirker klimaet i Nord-Atlanteren og endrer sjansene for kalde eller varme vintre i Storbritannia og Norge.
Det nye forskeren Adam Scaife og kollegene hans ved Met Office har funnet ut, handler om at vinterværet i Storbritannia og Norge endres et helt år etter en La Niña- eller El Niño-episode i Stillehavet.
Den siste La Niña-episoden strakte seg fra 2020 og helt fram til begynnelsen av 2023. Det er sjelden kost at La Niña varer i hele tre påfølgende år.
La Niña bidrar til mer østlige vinder her i nord. Dermed så mener klimaforskerne at det øker sannsynligheten for at vinteren etterpå blir kald i Storbritannia og Norge.
Kort oppsummert er det dette forskerne ved britiske Met Office har funnet:
- Når El Niño skaper mye varmt vær og øker den globale temperaturen – så kan vinteren etterpå bli kald her hos oss.
- Når La Niña skaper kaldere vær globalt – så kan det gi oss varmere vintre.
- Denne omvendte effekten mener Scaife og kollegene ved Met office å se at blir spesielt sterk her hos oss ved det nordlige Atlanterhavet.
- Den rammer Storbritannia og Norge med en forsinkelse på 12 måneder.
Klimaforskerne tror derfor at kommende vinter i Norge vil bli både mild og våt, krydret med mer stormer enn hva det har vært på noen år.
Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.