Det hvite hus har gjort det klart at de forventer at Israel modererer eventuelle represalier mot Iran etter landets andre direkte angrep på den jødiske staten.

Som en belønning for denne tjenesten fra Biden har Iran nå latt sine arabiske naboer få vite at Iran kan angripe dem hvis Israel flyr over deres territorium.

Iran truer USAs arabiske allierte

Det passer med Irans atferd gjennom lang tid. Jo mer trygge ayatollahene i Teheran føler seg, desto mer truer de med vold, og de viser også at de har vilje til å utføre vold, skriver Wall Street Journal på lederplass.

La oss håpe at Det hvite hus har latt Saudi-Arabia, Jordan, De forente arabiske emirater og andre få vite at USA vil straffe Iran dersom Teheran angriper deres byer og oljefelt.

Det ville være bedre om USA også fortalte araberstatene privat at de burde la israelske jetfly fly over deres territorium.

Nå snakker altså Biden & co om å gjeninnføre sanksjonene mot Irans oljeeksport, som de hittil har ignorert fullstendig.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan sa i en uttalelse at tiltakene «vil bidra til å nekte Iran økonomiske ressurser som brukes til å støtte landets rakettprogrammer og gi støtte til terrorgrupper som truer USA, dets allierte og partnere.»

Men der er litt for lite, og alt for sent.

Biden arvet Donald Trumps «maksimalt press»-sanksjoner som hadde begrenset Irans oljesalg, men han har nektet å håndheve dem. Foundation for Defense of Democracies anslår at Iran tjente rundt 40 milliarder dollar i inntekter fra uhåndhevede sanksjoner fra januar 2021 til mars i år.

Andre anslår at Biden frigjorde midler for Teheran-mafiaen på rundt 100 milliarder dollar. Disse midlene ble raskt satt i bruk, og er trolig hovedårsaken til terrorangrepet 7. oktober.

Biden lot også FNs sanksjoner mot missiler og droner bortfalle, og fjernet Houthiene fra listen over utenlandske terroristorganisasjoner. Houthiene takket ved å angripe internasjonal skipsfart og amerikanske krigsskip i Rødehavet, og påføre hele verden økte transportkostnader.

Houthiene krydret det hele med direkte angrep mot Israel. Biden har ikke krevd at Pentagon reagerer med avskrekkende styrke, så han lar i praksis Houthiene holde på.

I denne konteksten ser det ut til at det egentlige målet for Biden er å gjennom løfter om nye amerikanske oljesanksjoner forsøke å overtale israelerne til ikke å ramme iranske oljefelt i sitt gjengjeldelsesangrep.

Årsaken er enkel: Det siste Demokratene ønsker seg i ukene fram mot presidentvalget er økte oljepriser, noe som er en nesten uunngåelig konsekvens av et israelsk angrep mot Irans oljefelt.

At Harris slår Trump er viktigere for Demokratene enn å stille opp for sine nærmeste allierte i Midtøsten. Hvis Harris vinner blir situasjonen enda verre, både for Israel og de arabiske statene som Iran har truet.

I Teheran vil ayatollahene trolig knaske popcorn på valgdagen, mens de ber intenst om at Harris vinner valget, i Allahs navn.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.