Luftslottet. Slik omtaler lokalbefolkningen det «energipositive» hotellet som skulle bygges i en veiløs fjære ved foten av Svartisen. Hundrevis av millioner i kortsiktige lån fra småinvestorer er tapt.

Arkitektfirmaet Snøhettas tegninger av det såkalt bærekraftige hotellet i Meløy kommune, gikk viralt på sosiale medier, og planene ble omtalt av blant andre CNN, Newsweek, The New York Times og National Geographic.

Byggingen skulle starte «snart», ifølge lokalavisen. National Geographic skrev så sent som høsten 2023 at det Instagram-spektakulære hotellet skulle åpne i år.

Tomten ble kjøpt fra bonden Steinar Johansen (80) og konen for 385.000 kroner, skriver Dagens Næringsliv(+). Kjøperen var Svart Eiendom AS i Glomfjord. Det ble stiftet i 2018 og hadde ikke ført opp en eneste krone i driftsinntekter før det plutselig dumpet inn 31 millioner kroner i omsetning i 2023.

På pæler i sjøen

Planen om å bygge Svart Hotell ble lansert i 2018. Arkitekter fra Snøhetta, ledet av Zenul Khan, tegnet bygningen som en glødende sirkel av rom uten gardiner, stående på trepæler halvveis ute i sjøen. Mellom havoverflaten og bygningens underside skulle det gå en gangsti, tegnet uten rekkverk.

– Verden ser til Meløy, skrev lokalavisen.

– Verdens første energipositive hotell er planlagt ved polarsirkelen, skrev CNN.

Nærmere 1000 artikler om hotellet ble publisert i 2018 og 2019, ifølge Snøhettas eget klipparkiv.

Bak Svart Eiendom AS sto eierselskapet Miris AS, med den tidligere konkursrammede kremmeren Jan Gunnar Mathisen som styreleder og eier. Nå var det bærekraft og «grønn og disruptiv» utbygging som gjaldt. Buzz-ordene hang løst.

Miris-konsernet planla bærekraftige datasentre og investerte etter sigende i blockchain og grønne løsninger i utlandet.

Solgt som obligasjonslån til private

De mange eiendomsprosjektene ble solgt til småsparere. Det var ifølge tidligere ansatte ingen kjente investorer blant dem som kjøpte seg inn i obligasjonslånene. Det ble lokket med høyere avkastning enn i banken, kort løpetid og sikkerhet i fast eiendom. Crowdsourcing og folkeinvestering var i startgropen i Norge, og Miris hoppet på bølgen.

Den veiløse Svartisen gård t.v., der den 80 år gamle eieren av tomten (midt i bildet), som ble solgt til spottpris til Svart Eiendom AS, fortsatt bor og driver. (Foto: Kaspar Rehnman, Google Maps)

Da Miris senere havnet i skrifteretten, kom det for en dag at selskapet aldri hadde tinglyst pant i eiendommene til fordel for småinvestorene, i motsetning til hva disse var blitt lovet.

En tidligere salgsmedarbeider anslår til DN at det ble hentet inn mellom 300 og 400 mill. kroner bare i den tiden han jobbet ved Miris’ Bergens-kontor. I tillegg ble et ukjent antall millioner sprøytet inn som aksjekapital.

Investormidler gikk til å betale renter

I det glansede prospektet om Svart Hotell gikk det frem at Asplan Viak, Entra og Skanska skulle være med på utbyggingen, og at det var skrevet kontrakt med en «internasjonal hotelloperatør» om driften.

Brått ble Svartisen-bondens tomt verdsatt til 70 millioner kroner, i alle fall på papiret.

Men etter hvert fikk Miris problemer med å betale renter til de mange småinvestorene. Nye investorer måtte lokkes til å delta for å få inn penger til å betale de voksende renteutgiftene i det som fremstår som et klassisk Ponzi-opplegg.

Det kom også for en dag at selskapet solgte obligasjonslån på et eiendomsprosjekt utenfor Bodø, uten å ha tomtekjøpet i orden. Da kommunen etter hvert nektet utbygging, hadde allerede Jan Gunnar Mathisen og konsernet hentet inn 29 millioner kroner.

Snøhetta trakk seg fra hotellprosjektet i 2019, da fakturaene ikke ble betalt.

Da Miris sikret seg et brolån på 10 millioner euro fra et amerikansk investorselskap, gikk Finanstilsynet ut og advarte om at Miris’ nye datterselskap manglet lisens til å selge obligasjonslån, altså til å drive med finansielle tjenester.

Selskapet som ga lånet, USCGIM, har ikke sett noe til pengene sine siden.

Mer penger fra eksisterende investorer 

I september 2021 ble Miris AS slått konkurs. Ingen aner hva pengene ble brukt til. Bare Mathisen selv og en regnskapsfører har hatt tilgang til bankkontoene, ifølge Dagens Næringsliv.

Men den grønne psykosen var fortsatt så sterk at media fortsatte å skrive om hotellet, som bare eksisterte på arkitektenes illustrasjoner. Året etter at Miris var konkurs, skrev plutselig SAS om hotellet i et nyhetsbrev – som om det fantes i virkeligheten.

– Her har det gått for fort i svingene, uttalte pressesjefen.

Også NRK kunne melde at Svart «åpner snart».

Den internasjonale luksushotell-kjeden Six Senses underskrev avtale om drift av hotellet, men kontrakten var altså med et konkursbo.

– Løfter gitt i prospektet er feilaktige og misvisende, de forespeilede utbyggingene har aldri vært i nærheten av å bli realisert», skrev bostyrer Leif Petter Madsen til tingretten.

Startet på nytt, med konkurskarantene

Etter konkursen startet Mathisen et nytt aksjeselskap, til tross for at han var ilagt konkurskarantene. Det er ikke ulovlig å eie aksjer selv om man har en slik karantene. Greenside Invest AS fikk tilslaget på konkursboet fra Miris for 7,5 millioner kroner. USCGIM, det amerikanske selskapet som hadde lånt ham penger tidligere, reagerte kraftig.

Det fantes ikke penger i Greenside Invest, så Mathisen gikk derfor nok en gang til långiverne sine og ba om mer penger, noe han utrolig nok fikk.

Ettersom han hadde garantert personlig for lånet fra USCGIM, ble han snart slått personlig konkurs, slik at han også mistet retten til å eie aksjer.

Kjøpt opp av en av småinvestorene

En av småinvestorene, maskinentreprenør Petter Einar Tellefsen i Bergen, fikk tilslaget på restene av Greenside Invest for 250.000 kroner. Greenside eier Svart AS, som igjen eier Svart Eiendom AS og tomten ved Svartisen. Tomten er fortsatt pantsatt for rundt 100 mill. kroner.

Mathisens høyre hånd i Miris AS, Ole Tommy Varhaugvik, driver nå som daglig leder av Svart AS, noe som etter alt å dømme gir Mathisen en indirekte kontroll over selskapet. Ny styreleder fra januar 2023 ble Stephen Patrick Butler, som ifølge Foretaksregisteret er bosatt i London. Han tok også over som styreleder i Svart Eiendom da Mathisen var ute av dansen i desember 2022.

I januar i år trakk Svart Eiendoms revisor seg, og i juni kom varsel om tvangsoppløsning. Daglig leder Ole Tommy Varhaugvik trakk seg samme dag.

Foretaket har ikke statsautorisert revisor, jf. aksjeloven/allmennaksjeloven §§ 7-1, 7-2 og § 16-15 første ledd nr. 3 (brreg.no)

Fristen for å rette opp forholdet var fire uker fra kunngjøringen, men det er ikke kommet melding om verken ny revisor eller tvangsoppløsning.

Politietterforskning

Øst Politidistrikt har de siste par årene etterforsket hvor det ble av alle pengene i Miris. Et titalls investorer har anmeldt. Selv erfarne bobestyrere med tilgang til alle bankkontoer og dokumenter i saken har vanskelig for å forstå hva som har skjedd med pengene, skriver DN.

Også ordfører Sigurd Stormo tenkte i starten at det var fint med et bærekraftig hotell i hans kommune. Men siden den gangen har han vært på kurs i bærekraftig reiseliv for lokalpolitikere.

– Jeg har begynt å bli mer skeptisk til at det er rett. Hotellet er forbeholdt folk som har penger, det er ikke for oss som bor her. Står det seg egentlig fortsatt, fra et bærekraftsperspektiv?

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.