Justin Trudeaus Liberal Party har vunnet alle valg i Quebec siden andre verdenskrig, inntil nå. Men under valget for en måned siden tok separatistene Bloc Québécois en overraskende seier.

– Det gjorde vondt å stemme mot partiet mitt, men det sender en beskjed til Trudeau: Vi er ferdige med deg, og vi er ferdige med Liberalistene, med mindre noe endres, sier Altimas (43) til The Times.

Han er en mattelærer som stemte på Bloc Québécois, og har bare én ting å si til Trudeau: Good riddance!

Dette er et signal på at Trudeaus periode nærmer seg slutten. Neste høst er det parlamentsvalg, og det må nesten et mirakel til hvis Trudeaus parti skal gå seirende ut.

Trudeau, den progressive kjæledeggen til særlig venstrevridde kvinner i Vesten, er nå ekstremt upopulær på hjemmebane, han har faktisk langt mindre støtte enn Biden.

Interessant nok er også vår statsminister Jonas Gahr Støre mindre populær enn Biden (17. plass med minus 25 prosent netto støtte mot 11. plass med minus 17 prosent netto støtte.

Til tross for sin massive upopularitet på hjemmebane er Trudeau fortsatt populær i andre land. Ifølge en fersk YouGov-måling er han fortsatt den mest likte politikeren i verden utenfor eget land etter Ukrainas president Zelenskyj.

Trudeau lovte å skape en «Canadian Dream». Men drømmen ble etter hvert til et rent mareritt. Trudeau åpnet slusene for masseinnvandring uten at nødvendig infrastruktur var på plass.

Dermed har det oppstått teltleire av hjemløse, kriminaliteten har eksplodert, boligprisene har skutt i været, det grønne skiftet presser opp energiprisene, og inflasjonen på viktige varer som mat har blitt rammet av en kraftig inflasjon.

Det offentlige helsevesenet er i krise, siden de ikke var forberedt på én million nye kunder i løpet av fjoråret, antallet migranter Trudeau-regimet slapp inn i landet i 2023. Innvandrere har dessuten oftere behov for legehjelp enn urbefolkningen.

Overalt i byer som Ontario, Vancouver og Toronto ser man narkomane vrak i gatene, på et nivå som minner om storbyene i California.

På toppen av det hele kommer tyranniet som Trudeaus regjering påførte sine borgere under pandemien.

Da truckerne hadde fått nok, brukte regjeringen unntakslover, enda truckerne slett ikke var voldelige, og absolutt ikke utgjorde en trussel for rikets sikkerhet. I januar i år ble dette erklært grunnlovsstridig av en føderal domstol i Canada.

Canadisk dommer: Unntaks­lover mot truckerne var grunnlovs­stridig

Tyranniet gikk så langt at pengestøtte fra frivillige til truckerne ble konfiskert, mens mange truckere fikk sine bankkontoer sperret.

Alt ble styrt med hård hånd av Trudeaus visestatsminister Chrystia Freeland, som tilfeldigvis sitter i styret for World Economic Forum også.

Richard Bisaillon, professor i statsvitenskap ved Concordia University i Montreal, mener Trudeau og hans parti ikke lenger er opptatt av de såkalte kjøkkenbordsspørsmålene, de daglige problemene som opptar vanlige folk.

– De liberales kamp for sosial rettferdighet, deres korstog mot klimaendringer, våpenkontroll og andre saker som har gjenklang i den øvre middelklassen, har mistet kontakten med de sakene som er viktige for familier i middelklassen og den lavere middelklassen: levekostnader, inflasjon, boligkostnader og tilgjengelige helsetjenester, sier Bisaillon.

– Det er en økende avstand til det som opptar kanadiere flest.

Dette er noe som preger politikerklassen i hele Vesten for tiden, men Canada topper listen sammen med land som Norge, Sverige og New Zealand. Men New Zealand er kvitt sin tyrann, Jacinda Ardern, og selv i Sverige er det tegn til en økende forståelse for hva som er årsakene til de massive problemene.

Trudeau er smittet av de samme sykdommene som har rammet de aller fleste vestlige politikere. Han ønsker fred og våpenhvile i Midtøsten, og vil at Israel skal begrense seg i sine reaksjoner etter å ha blitt angrepet. Han har kun positive ting å si om islam. Han knelte for Black Lives Matter og feirer LHBTQ2S+-mobben så ofte han kan.

Det meste har gått feil vei for Trudeau etter at pandemien oppsto. Hans parti tapte valget i 2021, men fikk beholde makten ved å danne en mindretallsregjering. Selv kona har forlatt ham til fordel for en barnekirurg fra Ottawa.

Trudeau trakk tilbake deler av karbonskatten han hadde innført for å bekjempe klimaendringene, noe som sikkert var fornuftig, men som gjorde hans allierte klimaforkjempere og hans kjernevelgere preget av grønt massehysteri sinte.

I frykt for å bli svertet av forbindelsen til en stadig mer upopulær Trudeau, trakk kampanjedirektøren hans seg. Også De liberales koalisjonspartner, venstreorienterte New Democratic Party (NDP), trakk tilbake sin støtte i august siden Trudeau ikke klarte å gjøre noe med de skyhøye prisene på dagligvarer.

Mange i partiet hans håper nok at Trudeau skal trekke seg, slik Biden gjorde, men Trudeau avviser dette kategorisk. 26. september overlevde han sitt andre mistillitsforslag i parlamentet.

Samtidig er De konservative på fremmarsj, ledet av den populistiske ildsjelen Pierre Poilievre, og leder klart på meningsmålingene i alle delstater i Canada, med unntak av Quebec.

Poilievre lover å kutte ut karbonskatten, bygge mange nye boliger, bekjempe kriminaliteten og rydde opp i statsbudsjettet. Trudeau beskriver sin motstander som «Donald Trump lite».

Valget i Canada må avholdes senest oktober 2025. Neste høst bør både Støre og Trudeau bli tvunget til å finne seg en ny jobb.

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.