Hvis Iran flytter krigen mot Israel og jøder til nordiske land, vil regjeringene bli nødt til å svare. Den norske regjering ønsket ikke å konfrontere Iran i forbindelse med attentatet mot William Nygaard. I dag er situasjonen en annen.

Det har nå vært flere ferske angrep på israelske ambassader, israelske selskaper og mot boliger hvor det bor svenske og danske jøder. Hvis myndighetene blir overbevist om at Iran bruker kriminelle nettverk på europeisk jord, kan det få konsekvenser for Iran. Er dette et regime man kan betro atomvåpen?

Irans øverste leder sa så sent som sist fredag under fredagsbønnen at Israel ikke har lenge igjen. Ingen var i tvil om hva han mente.

Norges utenriksminister og norsk presse kommenterer ikke at dette er et morderisk regime.

Men nå utspiller Irans metoder seg på svensk og dansk territorium. Dét kan ikke myndighetene finne seg i.

Tenåring pågrepet etter skyting mot israelsk selskap i Sverige – kobles til Iran

En mindreårig gutt er mistenkt for å ha løsnet skudd ved det israelske selskapet Elbit Systems i Göteborg torsdag.

Politiet ble like etter klokken 10 torsdag formiddag varslet om det som framsto som skyting mot den israelske militærtekniske bedriften Elbit Systems.

En person under 15 år er pågrepet. Hendelsen etterforskes som drapsforsøk og grovt våpenlovbrudd, ifølge politiets talsperson Fredrik Svedemyr.

Elbit i Kallebäck er et datterselskap av det israelske selskapet Elbit Systems, som driver med forsvarsteknologi. Senest i juni ble det plassert en antatt eksplosiv gjenstand ved lokalene i Göteborg.

– Det har inntruffet en alvorlig hendelse utenfor våre lokaler i dag. Vi er alle i sikkerhet, og ingen er skadet, skriver direktør Tobias Wennberg hos Elbit.

Selskapet ble senest i juni utsatt for et granatangrep.

Hendelsen blir ifølge P4 Göteborg knyttet til Iran og de tidligere skuddene mot Israels ambassade i Stockholm.

P4 melder, med henvisning til en politikilde med godt innsyn, at hendelsen blir koblet til skyteepisodene i Stockholm, og at Iran anses for å være innblandet.

I forrige uke ble det skutt mot Israels ambassade i Stockholm, og samme natt eksploderte håndgranater i nærheten av ambassaden i Hellerup utenfor København. Politiet pågrep to «svensker» på Hovedbanegården dagen etter.

Sist mandag ble det detonert en sprengladning utenfor en boligblokk 500 meter fra ambassaden, og nå sier både Lars Løkke Rasmussen og Mette Frederiksen at det bor en jødisk kvinne i bygget.

Dette er en alvorlig utfordring av nasjonale myndigheter, som ikke kan finne seg i at en fremmed makt går til angrep på israelske interesser og jødiske borgere på deres jord.

»Så sent som her i dag så vi endnu et overgreb på en privat beboelsesejendom i København. Vi kender ikke de nærmere vilkår. Men jeg ved jo, at der bor en jødisk kvinde i den opgang, så man kan jo ikke lade være med at tænke tanken.«

Herefter henviste han desuden til de håndgranater, der sprængte tæt ved den israelske ambassade i sidste uge.

Ifølge Berlingskes oplysninger er det korrekt, at der bor en jødisk kvinde i den opgang, hvor det formodede brandattentat skete.

Mette Frederiksen bekreftet at det høyst sannsynlig var et angrep på en jødisk kvinne under en seremoni utenfor synagogen i Krystalgade mandag.

»Vi har set et brandattentat mod en kvinde, fordi hun er jøde. Og senest så vi håndgranater, som blev smidt ved den israelske ambassade. Og der har været hændelser, så sent som i morges for få timer siden,« sagde hun med henvisning til hændelsen i Hellerup:

»Det er helt uacceptabelt, at man tager en konflikt i Mellemøsten og tager den med i vores gader. Jeg vil virkelig advare mod hadet, jeg vil advare mod polariseringen og splittelse og selvfølgelig mod den antisemitisme, vi ser blusse op.«

Det er regjeringenes ansvar at Iran flytter krigen mot Israel og jøder bort fra utenforstående lands territorium. Så hva vil nordiske regjeringer svare?

Tirsdag meddelte Københavns Politi, at man havde anholdt en 17-årig og tilbageholdt en 12-årig i forbindelse med eksplosionen i Hellerup.

Begge drenge blev sigtet efter straffelovens paragraf 180 om brandattentat, som kan straffes med fængsel indtil livstid.

https://www.berlingske.dk/politik/loekke-og-frederiksen-laver-mulig-kobling-til-antisemitisme-efter-brand-i

 

 

 

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.