Britenes energiminister Ed Milibands ønske om hundrevis av nye høyspentmaster vil nesten utelukkende ramme Storbritannias nordlige landsbygd.

Dette viser en analyse utført av The Telegraph.

Labour tvinger igjennom dusinvis av infrastrukturprosjekter  som går under navnet The Great Grid Upgrade. Dette er klimatiltak som skal gjøre det mulig å utnytte den ustabile energien fra vindkraft fra land og hav.

Utbyggingen vil fortette deler av Skottland og områder i nordøst ytterligere, til tross for at lokalbefolkningen ikke ser noen økonomiske fordeler ved å bo i nærheten av høyspentmaster og -ledninger.

De som bor i sør eller i urbane strøk vil ikke bli berørt. Dette har ført til kritikk av at kostnadene ved de grønne prosjektene ikke fordeles jevnt over hele landet. Men det ser ut til at Labour-regjeringen stort sett ignorerer protestene fra en rasende befolkning.

– Jeg har forståelse for folks bekymringer og engstelse, og jeg forstår det, sa Miliband til The Times på mandag.

– Men jeg har to poenger. Skal vi la folk leve i energifattigdom? Det er det valget vi står overfor – vi befinner oss i en svært ustabil geopolitisk verden, og vi er svært utsatt som land hvis vi ikke har ren energi.

– For det andre er klimakrisen den største trusselen mot landsbygda. Spørsmålet for Storbritannia er: Kommer vi faktisk til å ta tak i denne?

Det er slett ikke alle briter som er enige i at klimakrisen er den største trusselen landsbygda står overfor. Dessuten er det mange briter som er opptatt av energi de kan ha råd til, enn denne rene energien som presser opp energiprisene og skaper ustabile leveranser av energi.

Når det gjelder energifattigdom så kan det vel også ha en innvirkning at man legger ned åtte av ni kjernekraftverk innen 2028 (med uklare planer om erstatning), stanser nye lisenser for leting etter olje og gass, og stengte det siste kullkraftverket i landet for et par uker siden.

Ødelagt natur, tap i boligverdi

Nå må boligeiere i de rammede områdene forberede seg på ødelagt natur kombinert med store økonomiske tap. Denne uken klaget innbyggerne i Grimsby over at mastene var en skamplett på landskapet og skadet eiendomsprisene.

Ifølge en studie fra London School of Economics kan det å bo i nærheten av en mast eller kraftledning redusere den gjennomsnittlige boligprisen med 12.000 pund.

Starmers regjering fortsetter likevel – i forrige måned sa statsministeren at bygging av master i nærheten av boliger var et av de «vanskelige valgene» regjeringen hans måtte ta.

The Great Grid Upgrade er bare i startfasen, det kommer flere master og ledninger, mange flere.

En rapport som ble publisert i fjor av National Infrastructure Commission (NIC), konkluderte med at «17 nye, nasjonalt viktige kraftoverføringsprosjekter vil være nødvendige innen 2030 for å støtte elektrifiseringen, noe som er mer enn en firedobling i forhold til tidligere».

Den store satsningen på såkalt fornybar energi er årsaken til at britene må utvide strømnettet så voldsomt, siden de ikke kan selge energi fra vindturbiner etc. ut av landet.

Britiske forbrukere må finansiere hele opplegget. I første omgang dreier det seg om anslåtte kostnader på mellom 600-1000 millioner pund. en dette forventes å stige kraftig, i verste fall opp mot 3 milliarder pund. Med Miliband i førersetet forventes hastigheten å øke, til stor applaus fra klimafokuserte «tenketanker».

Jess Ralston fra Energy and Climate Intelligence Unit sier:

– Oppgradering av nettet er avgjørende for energisikkerheten vår, ettersom de siste årene med energikrise har lært oss at fornybar energi fungerer som en prisstabiliseringsmekanisme og reduserer eksponeringen mot gass.

– Det er avgjørende for å oppnå energiuavhengighet at antallet fornybarprosjekter og energilagringsprosjekter som kobles til nettet, ikke begrenses av utdaterte planleggingsregler og mangel på nettkapasitet.

En talsperson fra Energidepartementet som er en stor tilhenger av Net Zero mener prosjektene er helt nødvendige.

– Vårt mål er ren kraft innen 2030, fordi ren, hjemmedyrket energi er den beste måten å beskytte skattebetalerne på og øke Storbritannias energiuavhengighet.

– For å sikre Storbritannias fremtid med ren energi må vi forbedre infrastrukturen for å få fornybar strøm ut på nettet. Uten denne infrastrukturen vil vi aldri kunne levere ren energi til det britiske folk.

Det er nå fem år og litt over to måneder til vi ankommer det magiske året 2030. Innen dette året er målet til Labour at 100 prosent av britenes energi skal komme fra såkalt fornybare kilder.

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.