En ny metode for kapasitetsberegning med flytbasert markedskobling for elspot- og intradagmarkedet vil innføres i Norden fra 29. oktober.

Flytbasert markedskobling vil først bli innført i spotmarkedet, mens innføring i intradagmarkedet (elbas) vil komme noe senere, melder Statnett.

Dette er ikke noe nytt, men det har uansett gått litt under radaren for de fleste.

Statnett forklarer hvordan dette virker:

  • I dagens markedsløsning må Statnett som systemoperatør «oversette» de faktiske nettkapasitetene til enkle handelskapasiteter mellom budområder før de kommuniseres til markedet. Dette innebærer at fordeling og prioritering av tilgjengelig nettkapasitet mellom ulike handelskorridorer blir bestemt av transmisjonssystemoperatørene (TSO) basert på prognoser for morgendagens marked.
  • Ved flytbasert markedskobling blir de faktiske nettbegrensningene oppgitt direkte til markedet sammen med hvor mye kapasitet hvert budområde faktisk bruker av tilgjengelig kapasitet på hver begrensning. Markedsaktørenes egne vurderinger får med dette en mer avgjørende betydning siden nettkapasiteten fordeles og prioriteres på ulike handelskorridorer av selve markedsalgoritmen.

Dette skaper et smidigere system for strømspekulantene. Hvordan dette vil påvirke strømprisen for bedrifter og husholdninger er dog en helt annen sak.

Alt skal kontrolleres fra et kontor i København.

Det nordiske RSC-kontoret i København har nå utviklet et IT-system for flytbasert kapasitetsberegning, og de nordiske TSO-ene sender daglig inn 24 nettmodeller til systemet. Basert på nettmodellene beregner RSC daglige flytbaserte markedskapasiteter.

RSC støtter de nasjonale TSO-ene (Statnett, Fingrid, Svenska kraftnät og Energinet) med å opprettholde driftssikkerheten i de nordiske kraftsystemene.

Alt skal baseres på de flytende markedsbudene, og høyeste bud fastsetter strømprisen. Dette har vi nordmenn erfart tidligere: Etter at kablene til Tyskland og England knyttet oss opp til europeiske energipriser gikk strømprisene her hjemme rett i været.

Svenskene er skeptiske

Svenskt Näringsliv (tilsvarer norske NHO) ønsker å sette den nye modellen for overføring av strøm på pause. Modellen risikerer å føre til høyere svenske strømpriser, mener både eksperter og strømprodusenter.

Modellen, som har som mål å gjøre strømmarkedene i EU mer kompatible, har blitt kritisert av eksperter, produsenter og forbrukere, skriver Epoch Times.

Nå slutter også Svenskt Näringsliv seg til kritikken.

– Vi mener først og fremst at de samfunnsøkonomiske analysene er mangelfulle. Det har ikke kommet frem i debatten hvem dette er bra for og hvorfor, eller hva det betyr for svenske husholdninger og bedrifter, sier Michelle Tun von Gyllenpalm, energiekspert i organisasjonen.

Svenska kraftnäts egne beregninger viser at Sverige som land vil få høyere strømpriser med den nye modellen. Vi konsekvensene bli annerledes for det norske markedet? Det virker ikke umiddelbart sannsynlig.

Von Gyllenpalm er ikke negativ til å innføre en smartere strømoverføring på lang sikt, som vil medføre mer integrasjon med resten av EU.

Men i øyeblikket mener hun at den nye modellen risikerer å ødelegge det viktige konkurransefortrinnet som relativt sett billigere strøm har vært for svensk industri. Det samme var jo Norges eneste komparative fortrinn utenfor fisk- og oljeindustrien.

Det er for øvrig velkjent at EU irriterer seg over Norges vilje til å dele sine fiskeriområder med resten av EU. I dag har vår utenriksminister Espen Barth Eide besøkt Brussel for å prøve å løse den betente fiskefloken med EU.

Mer sammenkobling vil naturligvis påvirke prisene, mener von Gyllenpalm.

– Jo mer vi kobler oss sammen, desto mer utjevnes prisene. På EU-nivå er dette bra, men det vil gå på bekostning av svensk konkurransekraft.

Også bransjeforeningen Energiföretagen har kommet med sterk kritikk av den nye modellen, og Socialdemokraterna stilte nylig krav om at regjeringen må sette på bremsene.

Det er mulig det har gått oss hus forbi, men har vi egentlig hatt en debatt om dette her i Norge?

Kjøp billetter til lesermøtet onsdag 16. oktober her!

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.