Emmanuel Macron vekker minner om en lite ærefull epoke i fransk historie når han går inn for våpennekt til Israel midt i en krig. Under annen verdenskrig utleverte Vichy-regimet jødene til tyskerne. Macron stiller seg i samme tradisjon.

Macron sier at kun stans i våpenforsendelser kan stanse krigen i Gaza og Libanon.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier at kun stans i eksport av våpen kan få slutt på krigene i Gaza og Libanon.

Macron fordømte også på det sterkeste det han kalte Israels målrettede angrep mot Unifil-stillinger i Sør-Libanon. Det er totalt uakseptabelt at Unifil ble utsatt for slike angrep, la han til.

– Vi  vet alle dette. Det er det endelige pressmiddelet som kan få slutt på krigene, sa den franske presidenten under et møte på Kypros fredag mellom ledere fra land i Europa og Middelhavs-regionen.

Macron vet godt at våpenleveranser på den andre siden ikke affiseres av hans utspill. Iran vil sende sin dødelige last til Hizbollah uansett. Men Macrons ord kan utløse en våpenboikott av Israel som vil kunne bli fatal. Det er derfor uansvarlighet i n’te potens han viser nå rett før jødene verden over skal markere Yom Kippur.

Det Macron i virkeligheten sier, er at Israel ikke må få vinne. I en krig stilner våpnene når den ene parten har vunnet. Macron intervenerer ved å stille seg på islamistenes side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.