Teheran truer i hemmelige diplomatiske bakkanaler med å angripe de oljerike arabiske Gulfstatene og andre amerikanske allierte i Midtøsten dersom deres territorier eller luftrom blir brukt til et angrep på Iran.
Dette sier arabiske tjenestemenn, ifølge Wall Street Journal. Bakgrunnen er Israels forventede gjengjeldelse etter Irans massive missilangrep. Iran truer med gjengjeldelse mot alle land i regionen som lar amerikanske eller israelske styrker bruke deres områder til å utføre angrep mot Iran.
Landene som Iran skal ha truet inkluderer Jordan, De forente arabiske emirater, Saudi-Arabia og Qatar. Alle disse landene er vertskap for amerikanske tropper. Disse statene har fortalt Biden-administrasjonen at de ikke ønsker at deres militære infrastruktur eller luftrom skal bli brukt av USA eller Israel til offensive operasjoner mot Iran.
Selv om truslene fra Iran er vage, frykter Gulfstatene angrep mot sine oljefasiliteter, som stort sett er landenes eneste inntektskilde. Amerikanske militære installasjoner og styrker i regionen kan også være i fare i en region med en av de høyeste konsentrasjonene av amerikanske tropper i verden.
Regionale partnere har fortalt Pentagon at de ikke ønsker at israelske krigsfly skal fly over deres territorier eller at amerikanske tropper skal iverksette offensive operasjoner fra (eller over) deres luftrom. De arabiske landene har dog sagt at de amerikanske styrkene har lov til å gjennomføre operasjoner i selvforsvar.
Men det er umulig for israelske jagerfly å nå Iran uten å fly over andre land, som Jordan eller Syria og Irak. I teorien kan de fly via Tyrkia, men dette vil neppe aksepteres av Erdogan. Israel vil trolig velge Syria og Irak, som ikke står på listen over truede land. Disse landene har ikke luftvern som utgjør en betydelig trussel mot flyene til Israeli Air Force (IAF).
Likevel vil alle restriksjoner på hvordan det amerikanske militæret kan bevege seg i regionen vil gjøre det vanskeligere for USA å sikre eller etterforsyne sine militære ressurser, for eksempel hangarskip som opererer i Rødehavet.
Biden-regimet har uttrykt støtte til Israels rett til å forsvare seg, men presser på for å holde responsen begrenset og «proporsjonal».
Arabiske land bisto amerikanske styrker under missilangrepet til Iran mot Israel i april. Men nå sprer frykten seg over at også Gulfstatene kan rammes av en eskalerende krig.
– Det som bekymrer meg i denne situasjonen, er risikoen for feilvurderinger, eller hvis noe går galt, sier Yossi Mekelberg, Midtøsten-analytiker ved den London-baserte tenketanken Chatham House.
– Det kan presse den andre siden til å gjøre ting som de ikke har en forberedt og kalkulert plan for.
I april begrenset Israel sin gjengjeldelse til iranske luftvernsystemer. Denne gangen vil nok Israel gå hardere til verks. Trolig vil de angripe iransk oljeinstallasjoner, og muligens også Irans atomanlegg.
Om USA vil bistå er derimot svært usikkert.