Regjeringen hevder at de vil «kutte drastisk» i antallet kvoteflyktninger for å «senke presset» på kommunene.
– Kommunene opplever nå et stort press på grunn av alle flyktningene fra krigen i Ukraina, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) til Nationen.
I forslag til statsbudsjett for neste år vil regjeringen senke antallet kvoteflyktninger fra 1000 for inneværende år til 200 i 2025.
Mehl sier nå det samme som Donald Trump har sagt lenge, at å ta inn for mange flyktninger å bosette dem i små kommuner, legger et altfor stort press på offentlige etater.
– Det handler blant annet om at folk som bor i norske kommuner også trenger helsetilbud, skole og andre offentlige tilbud som nå flere kommuner sliter med å levere til alle på grunn av flyktningene, sier Mehl, uten å si noe om at Donald Trump har sagt dette lenge.
– Regjeringens mål er at presset ikke skal bli så stort at viljen og evnen til å hjelpe forsvinner, understreker statsråden.
Mehl påpeker at Norge har et særlig ansvar for å ta imot flyktninger fra krigsherjede Ukraina, men at landet vårt også må hjelpe andre.
– I andre deler av verden er det millioner av mennesker på flukt, og vi må hjelpe dem også, i form av bistand og internasjonalt samarbeid, men det er ikke plass til alle i Norge, sier hun.
Mehl understreker at til dem som ikke kan komme til Norge, gir vi bistand.
– Bistandsarbeidet handler om å forbedre levekårene i flyktningenes hjemland, med mål om å oppnå forhold som er i tråd med internasjonale humanitære standarder, der de er, sier hun.
Fagsjef Nina Gran i KS bekrefter at i mange kommuner er tilbudet sprengt.
– Svært mange kommuner opplever press på tjenesteapparatet innen helse, skole, barnehage, NAV og voksenopplæring. Dette har medført at flere sier de ikke klarer å fortsette med samme høye bosettingstall som de siste tre årene, sier hun.
Gran har imidlertid ingen tro på at regjeringens forslag er godt nok.
– Det at antallet overføringsflyktninger reduseres med 800, blir neppe veldig merkbart for kommunesektoren. Det vil uansett utgjøre en liten andel av det totale bosettingsbehovet, avslutter hun.