Det kriserammede tyske industrikonsernet ThyssenKrupp vurderer å kansellere alle prosjekter for «klimavennlig» omstilling av stålproduksjonen som involverer bruk av hydrogen istedenfor kull, viser interne dokumenter som insidere har lekket til Handelsblatt.
Kanselleringen av omstillingen til hydrogen er ett av fire scenarier som konsernledelsen har utarbeidet for fremtiden, forteller kildene til den tyske avisen.
Nyheten kommer kort tid etter at både Equinor og Shell har skrinlagt prosjekter for produksjon av «blått» hydrogen (produsert med fossile energikilder, men med CO2-lagring) som skulle transporteres i rørledning fra Norge til Tyskland.
Dermed brenner det et blått lys for et av prestisjeprosjektene til Tyskland klima- og økonomiminister Robert Habeck, som hadde satt av to milliarder euro til omstillingen av ThyssenKrupp, hvorav en halv milliard allerede er utbetalt.
Ambisjonene for produksjonen av «klimanøytralt» stål i Tyskland er kolossale. Berliner Zeitung skriver:
Det trengs rundt 2,2 millioner tonn hydrogen, eller 73 terawattimer (TWh) per år, for å fullstendig avkarbonisere stålindustrien, som står for 28 prosent av de totale utslippene i Tyskland. «Det antas et hydrogenbehov på 0,85 millioner tonn (28 TWh) innen 2030», sier den tyske hydrogenforeningen (DWV).
ThyssenKrupps dilemma – ta «det grønne spranget» eller la være? – illustrerer at den virkelig alvorlige tvilen på omstillingen til «avkarbonisering» i Europa begynner å sette inn.
Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som ebok.