Northvolt Ett Expansion AB, som hadde ansvaret for mange av bygningene ved Northvolts fabrikk i Skellefteå, ble tirsdag begjært konkurs i Stockholm tingrett.

Det er det første av Northvolts mange selskaper som er begjært konkurs, og ifølge konkursboer Jonas Premform kan den totale gjelden ligge på mellom 2 og 3 milliarder svenske kroner.

Mesteparten av gjelden er til underleverandører, noe som gjør at Northvolts konkurs får store konsekvenser for bedrifter i hele Skellefteå. Publikasjonen Carup mener at konkursen kan utløse det den omtaler som «et blodbad hos Norrland byggefirmaer».

– Jag har fått uppfattningen att det finns externa skulder i storleksordningen 1,5-2,0 miljarder till externa, sier konkursförvaltaren Jonas Premfors til Dagens Industri.

Northvolt Ett Expansion er konkurs

Skellefteå-selskapet Markbyggarna har alene millioner av krav på Northvolt Ett Expansion AB og Luleå-selskapet Titan Konstruktion skal ha krav på rundt 150 millioner svenske kroner. Titan Konstruktion har vært hovedleverandør i byggingen av Northvolts konstruksjon av batterifabrikk nummer 4, og siden Northvolt ikke lenger kan betale fakturaene, trues nå også Titan Konstruktion av konkurs.

– Arbetet är suspenderat, vilket innebär att Northvolt har en månad på sig att göra rätt för sig. Annars har vi rätt att bryta kontraktet, sier selskapets administrerende direktør og medeier Henrik Mattsson, som til NSD slår fast at batteriselskapet ikke har betalt fakturaer for juli, august og september.

– Vi väntar på en lösning från Northvolt så att de kan betala för utförda arbeten. Vi kan bara hoppas, för vi kommer inte klara oss annars. Det är så stora pengar det handlar om.

25. september fikk Titan Konstruktion og datterselskapet Titan Infrastructure innvilget rekonstruksjon av Luleå tingrett. Titan vurderes på sin side å ha fordringer fra underleverandører knyttet til Northvolt-konstruksjonen på cirka 100 millioner svenske kroner. Selv disse selskapene risikerer nå å bli dratt med av Northvolts konkurs.

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.