Årets september-måned var den nest varmeste som er registrert i verden, viser tall fra EUs klimaovervåkingstjeneste Copernicus.
Bare i fjor er det registrert en varmere september, opplyser Copernicus Climate Change Service (C3S).
NTB lager dermed en overskrift som passer inn, i stedet for å skrive at september i år ikke var så varm som i fjor, så vinkler de det altså til å bli «den nest varmeste september som er registrert».
De sier at 2024 «nesten helt sikkert» vil bli det varmeste året som noensinne er registrert.
«Mange steder i verden opplevde ekstrem nedbør og ødeleggende stormer i september. Slike hendelser inntreffer oftere og med større intensitet etter hvert som klimaendringene fører til økte temperaturer. Varmere luft kan holde på mer vanndamp, og varmere hav fører til økt fordampning, noe som gir mer intens nedbør», skriver NTB, og legger til:
«Det sørøstlige USA ble rammet av orkanen Helene, mens tyfonen Kraton feide inn over Taiwan i september. I Sentral-Europa førte stormen Boris til oversvømmelser og ødeleggelser i den milde høstmåneden.»
– De ekstreme tilfellene av regn denne måneden, som vi ser oftere og oftere, har blitt verre som følge av en varmere atmosfære. Det gir mer intenst regn, der det i løpet av noen få dager faller like mye regn som det vanligvis gjør over flere måneder, sier visedirektør Samantha Burgess i C3S.
«2023 er det varmeste året som er registrert så langt, men det har blitt satt flere nye månedsrekorder i år», opplyser Copernicus.
De sier inneværende år nesten helt sikkert blir det varmeste som er registrert.
«Copernicus har datamateriale som går tilbake til 1940, men andre kilder, som iskjerner, årringer og korallskjeletter gjør vitenskapsfolk i stand til å si noe om temperaturen mye lenger tilbake i tid», skriver NTB.
Hverken Copernicus eller NTB skriver noe om de mange kulderekordene som ble satt både i 2023 og i 2024.
Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.