Frykt for vold er blant de tingene som gjør at fire av ti stockholmere nå føler seg utrygge selv i sitt eget hjem. Dette melder Mitt i.
Frykten for innbrudd og vold gjør at mange svenske borettslagseiere føler seg utrygge i boligene sine. Til tross for dette henger mange boligselskaper etter i sikkerhetsarbeidet, viser Sveriges Bostadsrättsrapport.
Nesten 40 prosent av de 757 spurte i Stockholm sier at de ikke alltid føler seg trygge hjemme. Det er første gang spørsmålet om utrygghet er tatt med i undersøkelsen, så det finnes ingen sammenligningstall fra tidligere.
Ifølge årets rapport er det som bekymrer stockholmerne mest, uautorisert adgang til trappeoppgangen og innbrudd. 38 % er redde for dette. Omtrent en fjerdedel sier også at de er bekymret for skyteepisoder, eksplosjoner og at noen ulovlig registrerer seg på adressen deres.
Mange svensker er resignerte over volden og vil flytte: «Løpet er kjørt»
Samtidig fremhever rapporten at svenske boligselskaper har mangler i sikkerhetsarbeidet. Ett av ti boligselskaper har ikke noe sikkerhetsarbeid i det hele tatt, og tre av ti jobber bare i liten grad med sikkerhetsspørsmål.
«Etter at mediene har skrevet mye om boligselskaper som har vært utsatt for eksplosjoner og skyting, er det forståelig at det bekymrer mange», sier Per Karlsson, forretningsområdesjef for teknisk forvaltning i Sveriges BostadsrättsCentrum.
Det sikkerhetstiltaket som flest stockholmere ønsker seg, er kameraovervåkning. Hele 27 prosent vil at dette skal innføres i tilknytning til boligen deres. Brannslukningsapparater, belysning med sensorer og organisert nabovakt kommer på de neste plassene.
Karlsson mener at borettslagene kan gjøre mye for å øke sikkerheten uten at det koster så mye.
«Organisert nabovakt, systematisk gjennomgang av eiendommen og utemiljøet, diskusjon om kameraovervåking og katastrofeplaner er eksempler som foreningen bør se nærmere på».
Samtidig har leieboerforeningen gjennomført en lignende undersøkelse som viser at leietakere føler seg mindre trygge i nabolaget sitt enn de som bor i selveierboliger.
«Det er ikke rimelig at folk skal føle seg mindre trygge fordi de bor i en bestemt type bolig eller i en bestemt del av landet», sier Marie Linder, leder for Hyresgästföreningen.
I Stockholm føler 88 % seg trygge i nabolaget sitt på dagtid, men under halvparten føler seg trygge om natta.
Den nasjonale trygghetsundersøkelsen fra Brottsförebyggande rådet (Brå) viser at stadig flere svensker føler seg utrygge utendørs på kveldstid. Det er særlig blant unge kvinner at utryggheten øker. Nesten én av to svenske kvinner i alderen 16-19 år føler seg nå utrygge når de oppholder seg utendørs om kvelden.
Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.