«Vi har sviktet barna våre i Sverige i veldig lang tid». Dette forteller tidligere politimester Christoffer Bohman fra Södertälje til SVT.

Stadig flere barn trekkes inn i de mange rivaliserende kriminelle gjengene i landet. Det siste anslaget fra svensk politi viser at de kriminelle har rundt 11.000 løpegutter.

Sverige: Tredobling av barn mistenkt for drapsplaner

Sverige: Ungdommer ranet, torturerte og voldtok kvinne

«Vi har hatt en historie i Sverige der vi ikke har trengt å samarbeide, men nå er vi nødt til det fordi problemet har blitt så komplekst», mener Bohman.

Ifølge ham har samarbeidet mellom ulike myndigheter vært for dårlig, noe som har ført til at man har gått glipp av barn som det nå er nesten umulig å redde fra kriminelle.

Kriminelle nettverk i Sverige har nå altså minst 11.000 unge løpegutter. Dette er personer som er villige til å gjøre jobber for gjengene. Mange rekrutteres gjennom sosiale medier.

Bare i de siste voldsforbrytelsene i Södertälje mistenkes tenåringer å ha reist fra andre byer for å påta seg drapskontrakter på nettet for noen tusenlapper.

Bohman mener at myndighetene kunne stoppet denne typen rekruttering mye tidligere. Han vokste opp i bydelen Ronna og så tidlig hvordan problemene med utenforskap i området gjenspeilte seg i kriminaliteten.

«Jeg så tidlig problemene som fantes i området med integrering, et påtagelig utenforskap og et sammensatt problem knyttet til kriminalitet», forteller han til SVT.

Svensk politisjef sluttet etter drapstrusler fra kriminell gjeng

Doc-TV: Når vil norske politisjefer bli jagd ut av kriminelle?

I 2021 skal en kriminell gjeng ha lagt ut en drapskontrakt på Christoffer Bohman, som da var lokalpolitiområdesjef i Sollentuna i Stockholms län, og på en kommunestyreformann i fylket. Dette bidro til at Bohman forlot jobben i Sollentuna.

I en debattartikkel i avisen Aftonbladet i 2023 beskrev Bohman hvorfor han sa opp sin stilling i politiet. I mange år trodde han at politiet kunne snu den grove volden som rammer Sverige. Nå har han innsett at dette ikke stemmer og har derfor sagt opp sin jobb.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som ebok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.