Donald Trump tar imot Benjamin Netanyahu i Mar-a-Lago den 26. juli 2024. Foto: Alex Brandon / AP / NTB.

En israelsk meningsmåling viser at 58 prosent av de spurte ville ha valgt Donald Trump hvis de kunne stemme ved det amerikanske president­valget, mens kun 24 prosent foretrekker Kamala Harris – og resten ville ha avstått fra å stemme.

Målingen ble utført i september i et samarbeid mellom opinionsinstituttene Langer i New York og PORI i Israel, melder ABC News.

60 prosent av de spurte sier i den samme målingen at Trump er best for Israels sikkerhet, mens 20 prosent mener det samme om Harris.

Trump står spesielt sterkt på den israelske høyresiden:

Blant folk som ville støttet partiene i regjeringskoalisjonen ledet av statsminister Benjamin Netanyahu dersom det var valg i Israel i dag, valgte 88 % Trump som bedre for Israels sikkerhet, og 84 % foretrakk ham som USAs president.

På venstresiden i Israel er oppslutningen om de to nokså lik. Blant de israelske opposisjonspartienes tilhengere er det 39 prosent som foretrekker Harris mot 37 prosent for Trump.

Men selv tilhengere av opposisjonspartiene valgte Trump fremfor Harris som bedre for Israels sikkerhet, om enn marginen er forholdsvis knappe 41 %-32 %.

Om man ser på jødiske og arabiske velgere for seg, er Trump den foretrukne kandidaten i begge grupper med marginene 58–23 og 28–26.

Blant jøder i Israel er oppslutningen i Trumps favør høyere blant ortodokse (85–4) og tradisjonelle (65–17) enn sekulære (46–35).

De amerikanske valgpreferansene blant israelske jøder generelt skiller seg kraftig fra preferansene til jøder i USA. I en meningsmåling fra ABC News/Ipsos, der man kombinerte målinger fra slutten av august og midten av september for å få et tilstrekkelig stort utvalg, foretrakk amerikanske jøder Harris fremfor Trump med 63 % – 33 %.

Som president gjorde Trump seg bemerket i Israel ved blant annet å flytte USAs ambassade til Jerusalem og med fremforhandlingen av Abraham-avtalene, som normaliserte Israels forhold til Emiratene, Bahrain, Marokko og Sudan.

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her! Kjøp eboken her.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.