Utsikt til en av BPs olje­plattformer på Clair-feltet utenfor Skottland. Foto: Grahame C. Anderson / cc by-sa 4.0 / Wikimedia Commons.

Det britiske multi­nasjonale energi­selskapet BP oppgir målet om å kutte produksjonen av olje og gass med 25 prosent innen 2030, opplyser tre informerte kilder eksklusivt til Reuters.

Det er BPs toppsjef siden januar Murray Auchincloss som nedskalerer strategien for energiomstilling i selskapet, tidligere kjent som British Petroleum, og hensikten er å gjenvinne investorenes tillit etter fall i BPs aksjekurs, skriver det britiske nyhetsbyrået.

Da BPs strategi ble lagt frem i 2020, var den sektorens mest ambisiøse, med et løfte om å redusere produksjonen med 40 % samtidig som fornybar energi skulle vokse raskt innen 2030. I februar i fjor reduserte BP målet til 25 %, noe som ville gi en produksjon på 2 millioner fat per dag ved utgangen av tiåret, ettersom investorene fokuserte på avkastning på kort sikt i stedet for på energiomstillingen.

Auchincloss ventes å offentliggjøre BPs nye strategi i februar 2025, men selskapet har i praksis allerede gått bort fra den gamle, hevder Reuters kilder.

Det London-noterte selskapet satser nå på flere nye investeringer i Midtøsten og Mexicogolfen for å øke olje- og gassproduksjonen, ifølge kildene.

BP er for tiden i samtaler om å investere i tre nye prosjekter i Irak, inkludert ett i Majnoon-feltet, sier kildene.

Nyheten ble tatt godt imot i markedet denne mandagen:

BP-aksjen var opp 0,8 % innen 09.12 GMT.

Shell, som i likhet med BP er blant de fem største energiselskapene i verden, kunngjorde i juni i fjor at de gikk bort fra planer om produksjonskutt.

BP har ikke droppet målet om netto nullutslipp innen 2050, skriver Reuters. Ingen vil si det høyt, men realismen i disse utsiktene er sviktende.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her! Kjøp eboken her.

 

Ytringsfriheten er under angrep. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.