Macron sier til radiokanalen France Inter at våpenleveranser til Israel for bruk i Gaza bør stanses, men hvordan skal man kunne kontrollere hvor våpnene brukes?

Det Macron foreslår, er i realiteten en våpenembargo av Israel. Dermed er Frankrike – en av de første statene som sendte jødene i døden under Holocaust – også blant de første som faller Israel i ryggen. Det er skjebnetungt, og de som går inn for det, bør minnes om historiens byrde.

– Jeg mener at vi i dag bør prioritere å vende tilbake til en politisk løsning, og at vi stanser leveransene av våpen til kamper i Gaza, sa Macron, og la til at Frankrike ikke leverer slike våpen til Israel.

Han gjentok at han var bekymret fordi konflikten Gaza fortsetter, til tross for stadige oppfordringer om å få en våpenhvile på plass.

– Jeg tror ikke vi blir hørt, sa Macron.

– Jeg tror det er et feilgrep, også med tanke på Israels sikkerhet, sa han, og føyde til at han tror konflikten nører opp under hat.

Den franske presidenten sa også at det var en prioritert oppgave å hindre ytterligere eskalering i Libanon.

– Libanon kan ikke bli et nytt Gaza, sa han. Macron varslet at Frankrike skal være vertskap for en internasjonal konferanse som skal sørge for humanitær hjelp til Libanon og styrke sikkerheten sør i landet.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu gikk hardt ut mot Macron i etterkant av uttalelsene.

– Når Israel kjemper mot barbariske krefter ledet av Iran, burde alle siviliserte land stå fast ved Israels side. Likevel oppfordrer nå president Macron og andre vestlige ledere til å stanse våpenleveransene til Israel. De burde skamme seg, sa Netanyahu i en uttalelse som ble sendt ut fra hans kontor. (NTB)

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.