Mer enn 2000 deltok i fakkeltog mot rasisme torsdag kveld, til støtte for Hamse Ali (25), som ble sparket bevisstløs i Nygårdsparken i Bergen for to uker siden.
Ifølge Ali ble han omringet og overfalt av det han beskriver som seks hvite menn i 30–40-årsalderen da han tok en snarvei gjennom den mørke parken rundt klokken 03 på natten. Han hadde vært ute og feiret en fotballseier for Sportsklubben Djerv sammen med lagkamerater.
Mennene kalte ham blant annet for «jævla svarting, jævla neger» og det Ali omtaler som «alt det vanlige», før de slo ham og sparket ham bevisstløs mens han lå nede. Volden var så grov at nesen brakk, fire tenner ble slått ut, og han fikk hjernerystelse og nakkesleng.
Hamse Ali er født og oppvokst på Møhlenpris i Bergen, med somalisk familiebakgrunn. Foreldrene flyttet ifølge lokalpressen til Norge for over 30 år siden.
Det var naboene Synnøve Fluge og Inga Moen Danielsen som fikk med seg Alis fotballag Djerv til å arrangere fakkeltoget.
– Vi kan ikke sitte rolig og se på at dette skjer, sier Fluge. Ett av målene med arrangementet var å «ta Nygårdsparken tilbake».
Henla saken
Til tross for at politiet kom raskt på banen samme natt som overfallet skjedde, ble saken raskt henlagt. Det var ingen vitner, undersøkelser på stedet ga ikke resultater, og politiet mente at det ikke fantes videoovervåkning som kunne hjelpe.
Senere er det blitt kjent at det finnes flere overvåkningskameraer enn politiet kjente til.
David Olaussen skriver i kommentarfeltet i BT:
[…] Jeg forstår fortsatt ikke hvorfor politiet ikke sjekket et av de mange kameraene rundt parken, det er faktisk kameraer på nesten samtlige bygg like ved veien inntil parken, samt ved de to nærmeste bybanestoppene og ved Naturhistorisk museum. Slettes ikke «lite sannsynlig» at gjerningsmennene gikk forbi ett eller to av disse, slik det forunderlig nok ble påstått av politiet.
– Medieoppslag har gitt saken mye oppmerksomhet, og politiet har i etterkant fått noen henvendelser. Dette gir grunnlag for å gjøre ytterligere undersøkelser, og saken blir derfor gjenåpnet, opplyste Vest politidistrikt.
Men siden det har gått flere uker, måtte politiet konstatere at overvåkningsopptak var blitt automatisk slettet.
At det er dårlig belysning i Nygårdsparken, har vært kjent lenge, og gatelys har stått ute av drift i lengre perioder. Torsdag ettermiddag fikk kommunen på plass en midlertidig løsning for bedre belysning.
– Grov kroppsskade
Hamse Ali er nå innkalt til nytt avhør hos politiet i neste uke. Bistandsadvokat Hilde Cecilie Matre har innvendinger mot politiarbeidet.
– Det gjelder tekniske skritt jeg mener bør gjøres, og kodingen på saken. Jeg mener det er snakk om grov kroppsskade når det er hatkriminalitet involvert, og ikke bare kroppsskade, slik som saken er kodet som nå, sier Matre til BA.
Hun har også bedt om avhør av en annen person, som hun mener kan gir mer informasjon til etterforskerne.
– Inkluderende bydel
Fakkeltoget startet på Møhlenpris idrettsplass. Der ble Suudi Hassan intervjuet av Bergens Tidende.
– Møhlenpris er en inkluderende bydel, og her kjenner alle hverandre. Spesielt kjenner alle Hamse. Han jobber på SFO og er en fantastisk gutt.
Brann-kaptein Fredrik Pallesen Knudsen har kjent Ali siden barndommen og holdt appell under arrangementet.
– Jeg fikk veldig vondt i hjertet og vondt i magen, sier han til NRK om hva han følte da han fikk høre om hendelsen.
Også kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) uttaler seg til NRK. Hun forteller at hun ikke er overrasket over angrepet, men at hun er opprørt og sint.
Mange elever og ansatte fra Møhlenpris skole, folk fra Bergen Moské og Johanneskirken menighet var blant deltakerne. Ilias Jama (12) fra elevrådet på Rothaugen skole har somalisk bakgrunn og tok kontakt med arrangørene for å få holde tale.
Voldsepisoden har allerede vært på timeplanen på skolen i bydelen.
– Rasisme er ikke bra. Det sårer andre. Vi lærte på skolen om han som ble slått ned i Nygårdsparken, sier Matilde Sæverås Vengen (10) til BA.
Kjempespleis
Hamse Ali ville først være anonym på bildene i BT og BA, men sto senere frem med bilde hos NRK, videointervju med TV 2 og på Djervs Facebook-sider og Spleis-innsamling. Samme dag som det er fakkeltog, uttaler han seg til BT, mens NRK opplyser at han ikke har ønsket å uttale seg i forbindelse med markeringen.
Spleisen har nå sprengt den opprinnelige målsummen og er støttet av 1216 personer med 270.550 kroner.
Sosialbyråd Charlotte Spurkeland (H) åpnet markeringen før fakkeltoget.
Amina Ali Amin, bystyrepolitiker fra Ap som har kjent Hamse Ali hele livet, holdt også tale. Hun hadde et rosende leserinnlegg om ham på trykk samme dag.
– Ingen rasisme i våre gater, ble det ropt taktfast på NRKs innslag.
Abdul-Kadir M. Ahmed var en av mange fra det somaliske miljøet som deltok.
– Vi er her for å markere den forferdelige hendelsen. Alle i det somaliske miljøet i Bergen og andre steder er preget av dette, sier han til BA.
Bergen SV skrev på Facebook-siden sin at de oppfordrer «alle bergensere som vil leve i en rasismefri by til å møte opp».
I kommentarfeltene har det ikke bare strømmet inn støtteerklæringer til voldsofferet, men også til gjerningsmennene. Dette fikk Bergens Tidende til å stenge kommentarfeltet sitt på TikTok.
En leser på bt.no spurte om det var blitt arrangert fakkeltog for «de stakkars etnisk norske ungdommene som opplever rasisme og juling fra 10 multikulturelle», men fikk kommentaren slettet.
En annen skriver at han synes det er kjempeflott med fakkeltog mot rasisme og vold, men mener det er noe som skurrer.
– Pleier 6 etnisk hvite norske bergensere, uten noen som helst grunn, sammen å hoppe på og skambanke en person sånn helt uten videre, og uten noen foranledning, og uten at noen har sett eller hørt noe prime time en lørdags kveld i Nygårdsparken??? Jepp, jeg håper at noen blir tatt og får straff hvis det har skjedd noe straffbart … Men denne saken skurrer virkelig, dessverre.
Thor H. Hjorths kommentar utløser polemikk:
– Hvis denne historien er sann, har mannen min fulle sympati. Hvis den er oppdiktet, så stiller det seg litt annerledes. Det er ikke et ukjent fenomen at slike historier kan diktes opp for å oppnå sympati av et eller annet slag. Det er en rettssak på gang der den tidligere nestlederen i foreningen Salam er tiltalt for å ha diktet opp en voldsepisode og levert falsk anmeldelse i forbindelse med skytingene rundt London Pub.
Det er noen faktorer i denne saken som får noen varsellamper til å blinke. Ingen har sett noe som helst, ingen naboer har hørt noe, ingen kameraer har fanget opp noe, politiet som undersøkte åstedet fant ingen verdens ting som kunne understøtte mannens påstander. Det at politiet også straks henla saken, viser at de ikke har all verdens tillit til mannens forklaring heller.
At plutselig 6 mystiske «rasister» spretter frem fra ingenting midt på natten og banker opp en tilfeldig forbipasserende, er bare litt for søkt til at det er troverdig. […]
Geir Fjærli lurer på hvem som tjener på at Hjorth «spiller djevelens advokat i akkurat denne saken».
– Sånn helt uavhengig av sannsynlighetsberegningen, hva er det du vil oppnå? At folk stiller seg tvilende til at rasisme og vold er et reelt problem? I så fall hvorfor?
Hjorth svarer:
– Mannen har fått enorm støtte. Bare se på folkehavet på Møhlenpris, og det er samlet inn nesten en kvart million til mannen i milde gaver, så at det finnes en og annen som ikke er helt overbevist av forklaringen hans, tror jeg neppe er noen stor greie.
Hvorfor rollen som advocatus diaboli? Kanskje mest fordi jeg ikke er overbevist om at alt her er som det skal. Både rasisme og vold er reelle problemer, men når det dukker opp saker hvor noen av forskjellige grunner ikke snakker sant, så vil slike tilfeller svekke tilliten til andre hvis de blir utsatt for noe slikt. […]
Om det var en gjeng med 6 fulle røvere med utagerende og bråkete oppførsel, så må da noen ha fått det med seg, spesielt etter den oppmerksomheten saken har fått. At én person kan være vanskelig å identifisere, er helt klart, men seks personer sammen … da burde det være ganske mye å gå på. […]
Jeg håper virkelig at saken blir oppklart, enten svaret er det ene eller andre. Men jeg frykter at den ikke blir det.