Regjeringen må la en gruppe uavhengige folkerettseksperter gjennomgå Norges samarbeid og samhandel med Israel, foreslår SV. Spørsmålet er om det finnes noen slike uavhengige. Samhandelen er et politisk spørsmål som SV forsøker å gjøre til et folkerettslig. Norge har allerede sluppet seg langt utpå i forhold til Israel. Fins det noe annet land som får samme behandling som Israel?

SV vil gå gradvis frem, men fellesnevneren er isolasjon og boikott.

Ansvar

SV vil rettsliggjøre utenrikspolitikken overfor Israel.

SV viser til at Den internasjonale domstolen (ICJ) i juli slo fast at Israels okkupasjon av palestinske områder er ulovlig og mener dette må få følger for Norges forhold til landet.

– Nå må regjeringen ta Norges folkerettslige ansvar på alvor, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Ingrid Fiskaa til NTB.

Hvorfor har oljefondet fortsatt investeringer i selskap svartelistet av FN, og hvorfor stanser ikke regjeringen Norges indirekte våpeneksport til Israel? spør hun.

– ICJ sa klart ifra i sommer om at alle stater har plikt til å sørge for at vi ikke bidrar til den ulovlige okkupasjonen, sier Fiskaa.

Hvorfor anvender ikke SV samme standard f.eks. overfor Kina?

Vi ha forbud

UD er allerede på glid i forhold til Israel, men SV vil at det skal gå enda fortere. Rødt er på samme linje.

Utenriksdepartementet gjennomgikk tidligere i år Norges samarbeid og samhandel med Israel, men SV mener at det må en grundigere gjennomgang til, ettersom det da bare var forpliktelser etter Folkemordkonvensjonen som ble vurdert.

I tråd med ICJs kjennelse må norsk samhandling med Israel vurderes i lys av Genèvekonvensjonen og det faktum at Israel okkuperer de palestinske områdene i strid med FN-pakten, mener de.

Sammen med Kirsti Bergstø, Kari Elisabeth Kaski og Marian Hussein har Fiskaa nå fremmet representantforslag i Stortinget, der de blant annet ber regjeringen reforhandle Eftas frihandelsavtale med Israel slik at den tydelig skiller ut varer produsert i de okkuperte palestinske områdene.

SV-representantene ber også regjeringen sørge for at oljefondet raskt selger seg ut av selskaper som er svartelistet av FN, og de vil ha forbud mot handel med selskaper som støtter opp om de ulovlige israelske bosetningene.

SV ser nok ikke for seg at sanksjonslinja kan gi et diplomatisk tilbakeslag for Norge.

Innkjøp og forskning
SV vil at regjeringen forplikter tredjepart til å følge norsk sanksjonslinje overfor Israel. Dét er helt urealistisk. Da vil ikke Norge kunne handle med noen. Israel er en forsvarsteknologisk supermakt. Vil boikotten gjelde også andre veien, slik at Norge ikke vil motta materiell med israelske komponenter? Da vil nok F-35-flyene måtte sendes i retur.

SV ber videre regjeringen sørge for at Forsvaret ikke inngår avtaler om kjøp av forsvarsmateriell fra israelske leverandører, samt at norske bidrag til EUs forskningsmidler ikke havner hos israelske forskere som bidrar til landets militærapparat.

Det norske regelverket for offentlige innkjøp må også oppdateres for å sikre at det ikke blir inngått kontrakter med selskaper som kan knyttes til brudd på folkeretten, mener de.

Som eksempel viser de til Sporveiens omstridte innkjøp av T-banevogner fra det spanske selskapet CAF, som også leverer trikker som knytter ulovlige bosetninger i okkuperte Øst-Jerusalem til israelske Vest-Jerusalem.

Regjeringen må også inngå en bilateral avtale med USA som sikrer at det ikke er norskproduserte deler i F-35-fly som selges til Israel, mener SV. (NTB)

Det er ufattelig at SV ikke stiller spørsmålet om hvorvidt de kan godta våpen med israelske komponenter.

 

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp e-boken her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.