SEB-analytiker Bjarne Schieldrop mener oljeprisen kan gå i taket dersom Irans oljeinstallasjoner tas ut.

USAs president Joe Biden sier ifølge Bloomberg at det nå pågår diskusjoner om et mulig målrettet angrep fra Israel på oljeinstallasjoner i Iran.

Etter kommentarene fra presidenten stilte SEBs analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop, opp i en nyhetssending på CNBC, hvor han han ikke sparte på kruttet.

– Hvis oljeinstallasjoner i Iran virkelig blir tatt ut, og tvinger eksporten ned med 2 millioner fat per dag, vil det neste spørsmålet markedet stiller seg bli hva som vil skje i Hormuz-stredet. Det vil selvfølgelig legge en betydelig risikopremie på oljen, sier han i nyhetssendingen.

På telefon med E24 fra London forklarer analytikeren hva han tror en slik situasjon kan bety for oljeprisen.

– Dersom Israel faktisk slår ut installasjonene i Iran, så vil oljeprisen kanskje hoppe til 80, 90 eller 100 dollar fatet. Det håndterer verden helt fint. Vi har nok olje, sier Schieldrop til E24.

Men skulle den usikre situasjonen eskalere ytterligere, tror SEB-analytikeren prisen virkelig kan skyte fart.

– Dersom Hormuz-stredet skulle bli blokkert og strupet, så er det snakk om 20 prosent av verdens oljeforsyninger som vanligvis kommer ut der hver dag, som forsvinner. Hvis det skulle skje, og det skulle vart lenge nok, så snakker vi femgangeren for oljeprisen, sier Schieldrop til E24.

– Hvis en normalpris i dag er på 70 dollar fatet, så snakker vi altså 350 dollar, legger han til.

Oljeprisen (Brent spot) har aldri vært høyere enn 147,47 dollar fatet.

Finansavisen omtalte saken først.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»! Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.