Da Joe Biden tok over Det ovale kontor etter Donald Trump etter en heller tvilsom valgprosess, var situasjonen i Midtøsten roligere enn på flere tiår.

Nesten tre år senere, 29. september 2023, kunne Bidens nasjonale sikkerhetsrådgiver Jack Sullivan fortsatt skryte av at «Midtøsten-regionen er roligere i dag enn den har vært på to tiår».

Åtte dager senere våknet verden til 7. oktober. Hvordan kunne dette skje?

Historikeren Victor Davis Hanson peker i American Greatness på fem skritt Biden tok som hver for seg brakte Midtøsten nærmere kaos og katastrofe og gjør det forståelig hvordan 7. oktober kunne skje.

Hovedaktør er selvsagt Iran.

Kort sagt, det teokratiske Iran – som er kilden til nesten all terrorisme og konflikt i Midtøsten i dag – ble sluppet løs av Team Biden etter å ha blitt kastrert av Trump-administrasjonen.

Valgte Iran i stedet for Saudi-Arabia

Først gikk Biden til angrep på USAs nærmeste allierte blant arabiske land, da Biden beskrev Saudi-Arabia som en «pariah» og kritiserte dem for krigsforbrytelser mot houthiene i Jemen. Biden valgte altså side med Irans allierte terrorister.

Houthiene takket ved å gjennomføre angrep på internasjonal shipping, Israel og amerikanske krigsskip, slik at Rødehavet så å si ble stengt for skipstrafikk.

I 2022 førte økende priser på olje og gass til at Biden så seg nødt til å trygle Saudi-Arabia om å øke produksjonen for å få ned prisene. Ydmykelsen var total, særlig når det endte med at Biden måtte fortsette tiggerferden til Venezuela.

For det andre tok Biden-Harris nihilistisk sett livet av Trump-administrasjonens «Abraham-avtale».

Dette var Trumps store diplomatiske gjennombrudd, en vellykket plan for moderate arabiske nasjoner som søkte avspenning med Israel. Han fokuserte heller på den felles trusselen fra Iran.

Men Biden fortsatte å velge Irans side, og ba Iran om å gjeninntre i den såkalte Iran-avtalen, som i praksis sørget for at Iran til slutt ville få atombomber.

Enda verre var det at Biden droppet oljesanksjonene mot Iran, og på den måten friga rundt 100 milliarder dollar til et Iran på vei mot økonomisk sammenbrudd.

Mange milliarder dollar ble umiddelbart brukt til å bemidle hele stallen av Irans proxy-terrorister. Våpen flommet til Hamas, Hizbollah og houthiene. Samtidig allierte Iran seg i økende grad med Russland og Kina.

Katastrofen i Kabul

Så kom katastrofen i Kabul, da USAs tilbaketrekning fra Afghanistan var en total fiasko, en skamplett på amerikansk historie. Ydmykelsen ble total da Biden etterlot amerikansk krigsmateriell til en verdi av over 80 milliarder dollar.

Dermed ødela han praktisk talt den amerikanske avskrekkingen i Midtøsten, oppildnet fiender og satte venner i fare.

For det fjerde gjeninnsatte Biden-Harris hundrevis av millioner dollar i bistand til Vestbredden og Gaza, men uten noen garantier for at de palestinske selvstyremyndighetene og Hamas ville avstå fra sine tidligere terrorhandlinger.

Så Biden gjorde det først mulig for Iran å bevæpne Israels fiender, og sørget deretter for at USA også fylte terroristenes skattkister. Veien mot krig sto like åpen som USAs grense i sør.

Tilbaketrekningen fra Afghanistan: Biden-administrasjonen var uforberedt på det verst tenkelige utfallet

«Proporsjonalt», tostatsløsning, våpenhvile

For det femte: Da krigen var et faktum etter 7. oktober, begynte Biden-Harris umiddelbart å presse israelerne til å opptre «proporsjonalt» som svar på massakren på rundt 1200 israelere og nesten 20.000 raketter og droner som ble avfyrt mot Israel fra Iran, houthiene i Jemen, Hamas og Hizbollah.

Deretter kom det evige maset om våpenhvile og tostatsløsning. På denne måten iførte Biden Israel en tvangstrøye mens de sto midt oppe i en eksistensiell krig. Dette ga Iran ytterligere motivasjon, og resultatene ser vi nå, når Israel og Iran står på randen av krig.

Resultatet var at Netanyahu-regjeringen så det nødvendig å plassere sin nærmeste allierte på sidelinjen.

Men hvorfor opptrådte Biden-Harris så tåpelig i Midtøsten? spør Hanson.

Han tenker at det delvis kan være et ønske om å gjenopplive Obama-administrasjonens gamle, diskrediterte idé om «kreativ spenning» – om å styrke et skurkaktig Iran og dets terrorister for å spille Israel og de moderate arabiske regimene ut mot hverandre.

Slik skulle Biden skape en slags maktbalanse, en splitt-og-hersk-strategi i kruttønna Midtøsten.

Etter 7. oktober lot Biden-Harris seg i økende grad presse på hjemmebane av fremveksten av eksploderende jødehat på amerikanske universiteter og i viktige valgkretsstater.

Biden-Harris var både naive og godtroende.

De to lot seg lure av våre fienders antiamerikanisme og anti-israelske standardrepertoar. Så de tenkte å gjøre opp for seg ved å se på Iran og dets terrorister som den moralske ekvivalenten til det demokratiske, proamerikanske Israel.

Den ondartede arven etter Biden-Harris-regimets naive godtroenhet er katastrofen som nå utspiller seg i Midtøsten.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.