Skjermdump fra expo.se

«Norsk høyreekstremist i Åkessons bryllup» lyder tittelen på en drittpakke publisert av svenske Expo, et svensk såkalt antirasistisk magasin. Artikkelen, om vi kan kalle den det, er mildt sagt et lavmål av totalt misforståtte X-poster, tankesprang i fritt fall og fantasifulle konklusjoner.

Som norsk journalist vet jeg at det er nok av problemer å skrive om i Sverige, både i samfunnet og i politikken, og her viser Expo at deres prosjekt er alt annet enn journalistisk. Det er åpenbart at hele deres eksistensgrunnlag baserer seg på å sverte personer de ikke liker: Har dere virkelig så lite på Ebba Busch at dere må finne bryllupsgjester fra utlandet som dere kan konstruere historier om og sverte henne med? Det synes å være motivet.

Expos spindoktor Erik Glaad har altså valgt et utsnitt fra min personlige X-konto for å konstruere et spøkelse bestående av anti-islam, antisemittisme, høyreekstremisme, russertroll og konspirasjoner. Sannheten er at de eneste konspirasjonsteoretikerne her er Expo:

Posten Expo refererer til, men ikke viser, for å «bevise» at jeg er antisemitt, hvilket jeg ikke er, er altså en meme av Rotschild:

 

Hadde Expo hatt et snev av journalistisk teft, hadde dere først og fremst visst at dette er en meme, og for det andre undersøkt hva Document Media er og hva vi står for: Vi er Israel-venner. Men kanskje er Expo av den oppfatning at det er jødene som er antisemitter?

Spørsmålet bør rettes til Expo: Hvor er dere når Palestina-venner ber om at jødeutryddelsene fullføres, eller når innvandrere i deres eget land angriper jødiske svensker? Slår dere opp artikler på disse individene?

Skjermdump av for.b.juden på instagram, en profil som forteller om hvor vanskelig det er å være jøde i Sverige.

Til å være spindoktor gjør rett og slett Expo et veldig slett arbeid.

Videre henger Glaad seg opp i Thomas Knarviks satiriske tegninger av politiker Ali Esbati, som Document Forlag selger, og kaller det antimuslimsk propaganda. Jaha? Hva er det som er antimuslimsk med å tegne en politiker som ape? Det spørs om ikke Glaad er en smule skap-rasist når han drar konklusjonene sine. Knarvik selv har sagt følgende om bokomslaget:

Jeg frykter vi på sikt kan få samme tilstander som i våre naboland, hvor man omdefinerer retorikken, og sekkebetegnelsen «rasisme» til slutt blir så vid, at ytringer som klart faller inn under ytringsfriheten, blir stemplet rasistiske.

Jeg tegnet politiker Ali Esbati, som ape, med den repeterende teksten; «ni är alla rasister, rasister….» da han beskyldte NRK for rasisme etter at de sendte en reportasje fra en svensk forstad med store innvandringsproblem. Det er denne «kampen mot virkeligheten» jeg vil til livs.

Fylt av humør som jeg er, benyttet jeg muligheten til å spørre om det ikke var monkeypox som var ankommet da Verdens helseorganisasjon (WHO) forsøkte å skremme vannet av folk, nok en gang, med å hausse opp frykt for et virus som hovedsakelig sprer seg blant homofile menn gjennom sex. Men humor eller humør har ikke Expo. Overhodet ikke.

Har Expo forresten faktasjekket WHOs uttalelser i 2020 om covid-19? Åpenbart ikke, i og med at jeg i Expos øyne sprer konspirasjonsteorier om covid-19 også. Glaad, jeg antar at du henviser til en studie som ble publisert og senere diskutert, og plukket fra hverandre, slik som man gjør i vitenskapen. Du jobber kanskje ikke slik, men sosiale medier er et sted hvor man kan diskutere med folk, hente og gi informasjon, og rett og slett skape seg et oversiktsbilde. Det kan faktisk brukes til mer enn å konstruere drittpakker mot folk.

Videre mener Glaad at jeg er prorussisk. Hvor han har det fra, er noe uklart, men jeg tror oppriktig at dersom Glaad hadde gjort undersøkelser, så hadde han visst at Russland på et tidspunkt tilbød folk i Vesten asyl fra deres neoliberale land, hvilket noen faktisk også benyttet seg av. Edward Snowden søkte tilflukt i Russland da Vesten jaktet på ham. Posten jeg tror Glaad altså refererer til, er en diskusjon om vi nå er kommet dit at Russland er blitt Vestens fristed, hvilket ville være absurd.

I forsidebildet til Expos artikkel vises det også til en undersøkelse jeg la ut, hvor jeg spurte om Russland eller overnasjonale organisasjoner er den største trusselen mot Vesten. Det er altså andres meninger som gjør meg prorussisk.

Samtidig er det ikke bare Expo som jakter på folk som er uenige med dem, det gjør også for eksempel britiske myndigheter, som slipper ut voldtektsmenn på gata for å låse inn bestefedre som har skrevet noe på Facebook. Denne tankerekken og diskusjonen blir det selvfølgelig for vanskelig for en uopplyst liksom-journalist å følge, det forstår jeg, men hvorfor frarøve leserne deres øvelse? Leser man kommentarfeltet til posten, så vil man oppdage at folkets favoritt er Ungarn, men det passer jo ikke inn i Glaads fantasifortelling, så da unnlater han å vise til posten i det hele tatt.

I likhet med Keir Starmer ser det ut til at Expos Erik Glaad syns at dette er en helt fair deal, ettersom alle som sier noe imot maktovergrep fra vestlige myndigheter, klassifiseres som «høyreekstreme».

Det jeg sitter igjen med etter denne tafatte drittpakken Expo har forsøkt å rulle Ebba Busch i, er at Busch virkelig holder sin sti ren. Tenk å måtte ty til utenlandske journalister for å forsøke å sverte en politiker fra sitt eget land!

Hvis Expo nå en gang skulle finne på å forsøke seg på skikkelig journalistisk exposure, å avsløre noe fra Norge, kunne dere jo bruke deres søsteravis Filter Nyheter til å undersøke hvorfor Rødt-politiker Sofia Rana dukker opp i demonstrasjoner hvor steinkasting brukes som våpen?

Avslutningsvis vil jeg bare si at jeg gleder meg til å høre hvilken kommentar Robert F. Kennedy jr. kommer med når dere skal rulle ham i tjære og fjær nærmere 5. november.

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.