Utsikt til et solkraftverk i Buckendorf i Tyskland. Foto: Chianti / cc by-sa 3.0 / Wikimedia Commons.

Norges vassdrags- og energi­direktorat (NVE) har mottatt over 60 søknader om bygging av sol­kraft­verk i Norge, som totalt ville medføre hugging av over 38.000 mål skog, viser under­søkelser som er utført av NRK Innlandet.

Det er hittil blitt utdelt sju konsesjoner til solkraft i Norge, men kun ett stort solkraftverk er blitt bygget.

Furuseth solkraftverk i Stor-Elvdal er det første bakkemonterte solkraftverket som er bygget i stor skala i Norge. Omtrent 50 mål av kraftverket ligger på et gammelt grustak. I tillegg er 125 mål skog blitt hogd for å gjøre plass til kraftverket.

Men hvis utbyggerne får det som de vil, er dette bare den spede begynnelsen på avskogingen for solkraftformål.

NRK har gått gjennom alle konsesjonssøknadene om å bygge solkraftverk i Norge. Gjennomgangen viser at det dersom alle prosjektene ble satt i verk, ville de dekke et areal på over 38.000 dekar skog. Det tilsvarer over 5300 fotballbaner.

Et prosjekt i Gjøvik kommune som vil kreve hugging av 900 dekar skog, ønskes velkommen av ordføreren.

– Vi har lenge visst at det er behov for mer kraft i vår region. Dette er i tillegg en god mulighet for oss til å bidra med grønn energi, sier Anne Bjertnæs (H).

Kommunestyret har med knapt flertall gitt grønt lys til prosjektet, som altså møter skepsis hos mange lokalpolitikere. Ev av dem er Ola Gram Dæhlen (Ap), som er for solkraft i prinsipp, men imot å ofre skogen for å bygge solkraftverk. – Skogen binder mye karbon som vi må huske på i klimaregnskapet, sier han.

Norge regner imidlertid ikke med skogens evne til å binde CO2 i det norske klimaregnskapet, slik man gjør i EU-land.

Et forslag på Høyres landsmøte om å gå inn for en CO2-regnskapsførsel etter mønster av EU-landene, ble i fjor skutt ned av partileder Erna Solberg. Det kunne tolkes som om Norge «reduserer klimaforpliktelsen», mente Solberg.

Også i Sverige er det noen som tar til motmæle mot at skog i deres nærområder skal hugges ned for å gi plass til solkraft, meldte Sveriges Radio (SR) i september.

 

Kjøp «Et varslet energisjokk»!

 

Usensurerte nyheter. Abonner på frie og uavhengige Document.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.