NATOs nye generalsekretær Mark Rutte er i Ukrainas hovedstad Kiev torsdag, bare to dager etter at han formelt inntok rollen.

Rutte møtte Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj, og lovte at NATO fortsatt skal støtte Ukraina.

– Putin må innse at vi ikke gir opp, og ønsker at Ukraina skal seire til slutt. Vi skal trappe opp vår støtte til Ukraina og drive landet tettere på NATO, sa Rutte da han inntok jobben. (NTB-AFP)

Som nederlandsk statsminister var Rutte en av Kievs mest trofaste allierte, og han gikk i spissen for initiativer som å levere F-16-fly til Ukraina.

NATOs ferske generalsekretær sa 1. oktober at Ukraina fortsatt ville være en av hans høyeste prioriteringer midt i Russlands pågående krig.
 

Også Ruttes forgjenger Jens Stoltenberg besøkte Kiev flere ganger etter at russerne invaderte Ukraina for fullt i februar 2022.

Rutte var Nederlands statsminister i 2014, da Malaysia Airlines-flyet MH17 ble skutt ned over Ukraina av en russisk rakett. Nedskytingen førte til at 298 mennesker ble drept, flertallet av dem nederlendere. Han har uttalt at det forandret hans verdenssyn og gjorde at han ble sterkt proukrainsk.

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!   Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.