Stillbilde: Gaziantep Islam Science and Technology University / YouTube.

Kort tid etter at rektor ved det islamske universitetet for vitenskap og teknologi i Gaziantep i Tyrkia hadde hyllet den drepte Hamas-lederen Ismail Haniyeh i juli, fikk universitetet for tredje år på rad fornyet sitt medlemskap i EUs akademiske utvekslingsprogram Erasmus.

Det avslører Le Journal du Dimanche (JDD).

«Måtte Herren akseptere ditt martyrium…», lød hyllesten fra rektoren, som er utnevnt av Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan, til Hamas-lederen, som ble drept i et israelsk angrep den 31. juli. Bare uker senere ble Erasmus-medlemskapet fornyet, skriver den franske avisen.

Fra juni 2022 og frem til juli 2026 kan studenter og professorer fra dette universitetet bli tatt imot av universiteter i EU og vice versa. Den 12. september kunngjorde universitetet til og med at det leder et forskningsprosjekt som er fullfinansiert av EU-kommisjonen med 250.000 euro, i samarbeid med flere europeiske universiteter.

Straks etter at avsløringen kom, reagerte den franske EU-parlamentarikeren Guillaume Peltier, som representerer Éric Zemmours parti Reconquête, med et brev til EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.

Utbetalingen av store pengesummer til et organisasjonen som står Erdogans regime nær, har provosert Guillaume Peltier. «Franske skattebetalere skal ikke finansiere de ottomanske utskeielsene til Erdogan og hans medarbeidere», tordner han i brevet. Denne finansieringen skal være på 250.000 euro.

JDDs undersøkelser viser at det tyrkiske universitetet preges av en islamistisk ideologi:

Teologen og rektoren ved Gaziantep-universitetet er kjent i Tyrkia for sine frittalende synspunkter. I 2014 erklærte han at ateister «tilber djevelen», før han oppfordret til ekteskap mellom onkler og nieser. Den franske EU-parlamentarikeren fordømmer også «universitetets urokkelige engasjement for Hamas». Mens universitetet har boikottet alle produkter fra merkevarer som angivelig støtter «folkemordet» i Gaza siden oktober 2023, kommer mange professorer med sjokkerende kommentarer offentlig om konflikten som pågår i Midtøsten.

Etter Peltier har også den franske republikanske EU-parlamentarikeren Laurent Castillo konfrontert von der Leyen med saken, skriver JDD.

«Det ser ut til at EU integrerer og finansierer et utenlandsk universitet hvis ledere har mangfoldiggjort uttalelser som er stikk i strid med de mest grunnleggende europeiske prinsippene», sier Castillo, som anklager det tyrkiske universitetet for antisemittisme og rettferdiggjøring av terrorisme, og for å utgjøre en fare for europeisk ungdom.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.