Over tre tusen bilister fikk svenske førerkort i fjor – uten å ha tatt noen førerprøver eller teoretiske prøver. Utenlandske førerkort er rett og slett byttet inn i svenske. Nå vil svenske Transportstyrelsen stoppe jukset, som er så vanlig at det har fått et spesielt navn: Førerkort-turisme.

Veien til førerkort kan være både lang, stressende og dyr. Hvis du ikke tar førerkortet i utlandet, altså. I noen land består førerprøven av å kjøre bilen 20 meter fremover og deretter rygge den samme strekningen. Da har du førerkortet i hånden.

Snarvei til førerkort

Hvis personen kommer til Sverige, må førerkortet til slutt byttes mot et svensk, men det betyr ikke at førerkortinnehaveren må bestå teoriprøve eller kjøre opp – så lenge førerkortet er utstedt innen EU, er det fullt mulig å bytte det til et svensk.

Men den svenske lovgivningen forutsetter at folk ikke jukser.

Transportstyrelsen har imidlertid for lengst slått fast at juks er utbredt. Nå er det gjort et nytt dypdykk i innkomne søknader om å endre deres utenlandske førerkort til et svensk, og myndigheten har sett seg nødt til å slå fast at tiltakene som er tatt så langt for å forsøke å stoppe jukset, ikke har fungert.

«Førerkort-turisme»

Det vanligste jukset er en totrinnsrakett, der den som vil ha svensk førerkort, drar på tur – han eller hun blir «førerkort-turist».

Siden du kun kan bytte førerkort utstedt i EU til svenske førerkort, reiser de som har førerkort fra land utenfor Europa, helt uten videre til et annet, mindre strengt land for å gjøre det første byttet. Førerkort fra Irak eller Syria kan for eksempel byttes inn i et rumensk eller polsk førerkort. Tilbake i Sverige er det da fullt mulig å bytte det nye førerkortet, som utstedes innenfor EU, med et enda nyere svensk førerkort.

I 2023 skiftet over 3200 nysvensker førerkort gjennom slik førerkortturisme, ifølge Dagens PS. Det betyr at én av fire utvekslede EU-førerkort faktisk kom fra et land utenfor Europa.


Diagram over antall vedtak om bytte av utenlandske førerkort med opprinnelse i tredjeland. Refererer til de seks vanligste landene. Foto: Transportstyrelsen

Transportstyrelsen har sendt inn en begjæring til regjeringen med krav om en lovendring som vil innebære at endring av svensk førerkort fra andre land kun skal godkjennes dersom:

  • Førerkortet utstedes etter bestått førerprøve i et EØS-land.
  • Førerkortet utstedes etter bytte av førerkort fra Færøyene, Storbritannia, Nord-Irland, Japan eller Sveits.
  • Førerkortinnehaveren har hatt førerkortet i et EØS-land i minst fem år før han flyttet permanent til Sverige.

Transportstyrelsen håper at de nye reglene vil øke trafikksikkerheten på svenske veier.

Kjøp Giulio Meottis «De nye barbarene» fra Document Forlag her!  Kjøp e-boken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.