Dommer Tanya Chutkan i U.S. District Court har offentliggjort spesialrådgiver Jack Smiths bevismateriale i saken der Donald Trump anklages for å ha prøvd å omgjøre 2020-valgresultatet.

Chutkans frigivelse av den redigerte begjæringen kommer etter Trumps økning i meningsmålingene i svingstatene og dagen etter at senator J.D. Vance, Trumps visepresidentkandidat, briljerte i visepresidentdebatten mot Harris’ visepresidentkandidat Tim Walz.

Egentlig er begjæringer av denne typen begrenset til 45 sider, ifølge Breitbart News.

Likevel tillot Chutkan Smith å sende inn en mammutbegjæring på 165 sider, som Smith brukte til å gjenta – i offisielle rettsdokumenter – politiske angrep og demokratiske anklager mot Trump som ennå ikke er bevist i retten.

Blant annet angriper Smith Trumps mentale tilstand ved å gjenta Trumps påstander om valgjuks i 2020. Men Smith åpner ikke for muligheten at Trump faktisk trodde på det han sa, skriver Breitbart News.

Trump avviser Smiths anklager på det sterkeste, og mange kommentatorer hevder at Trump oppriktig mener at han ville ha vunnet dersom alle relevante lover hadde blitt håndhevet.

Trumps team protesterer både på begjæringens innhold og på timingen. Det er bare en måned og to dager til presidentvalget. Chutkan kunne ha holdt forslaget forseglet til etter valget. I stedet offentliggjorde hun et lett redigert forslag som ser ut til å ha redigert bort lite annet enn navn.

Det kommer ikke til å bli noen rettssak i saken før valget, og hvis Trump vinner, er det sannsynlig at han kommer til å beordre justisdepartementet om å henlegge saken. Derfor mener Trumps forsvarere at det er upassende a t dokumentene legges fram noen få uker før valget.

Smiths team benekter på det sterkeste alle anklagene. De sier at til tross for at det er så kort tid til valgdagen, har de «ingen rolle eller interesse i partipolitikk». Justisdepartementet tillater i prinsippet ikke rettsforfølgelse eller rettslige skritt som kan påvirke pågående valg.

Høyesterett: Trump har immunitet

U.S. Supreme Court avgjorde i juli at alle presidenter nyter delvis immunitet for handlinger utført i embets medfør. Siden anklagene gjelder hendelsene 6. januar 2020, mens Trump fortsatt var president, så falt saken til Smith i grus. Men Smith ville ikke gi opp, og gikk tilbake til en storjury for å redde saken sin.

Men Smiths nye tiltale inneholdt de samme fire tiltalepunktene som Trump opprinnelig var tiltalt for, men omformulert slik at Trump i realiteten hadde opptrådt som privatperson, ikke som president, og derfor ikke var immun.

Trump skrev den gang at Smiths siste forsøk «har alle problemene fra den gamle tiltalen, og bør avvises umiddelbart».

Smiths utnevnelse som spesialrådgiver ble i sommer kjent grunnlovsstridig i en domstol i Florida, der en dommer i Florida avviste Smiths dokument-sak mot Trump.

Demokratene har helt siden Trump entret den politiske scene i 2015 forsøkt å bruke rettsapparatet mot ham, noe som mange av Trumps tilhengere beskriver som lawfare – å bruke rettsvesenet som et våpen. Demokratene mener selvsagt at sakene er velbegrunnet i hensyn til amerikansk lov.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

Document er en uredd og uavhengig avis som forteller deg sannheten. Abonner her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.